Haberler

Mobilya Fuarı 'Modeko 2008' Kapılarını Açtı

Mobilya Sektörünü Buluşturan Mobilya Dekorasyon Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı (Modeko 2008), İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda Törenle Açıldı. Efor Fuarcılık Tarafından Düzenlenen ve 19. Kez Kapılarını İzmir'de Ziyaretçilerine Açan Modeko 2008, 9-13 Nisan Tarihleri Arasında Gezilebilecek.

Mobilya sektörünü buluşturan Mobilya Dekorasyon Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı (MODEKO 2008), İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda törenle açıldı. Efor Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 19. kez kapılarını İzmir'de ziyaretçilerine açan MODEKO 2008, 9-13 Nisan tarihleri arasında gezilebilecek.

Fuarın açılışına İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, çok sayıda sektör temsilcisi ile davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, sektörün her geçen yıl daha da büyüdüğüne dikkat çekerek, KDV oranları ile leasingdeki (finansal kiralama) KDV artışının sektörde üretim ve ihracatın önünde büyük bir engel olduğunu, bu sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyledi. KDV oranlarının düşürülmesi ile kayıt dışılığın da önüne geçileceğini anlatan Kara, "Kayıtdışını kayıt içine alırsak iddia ediyorum şu an topladığımızın iki katı vergi toplarız" dedi.

SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ İHRACATIN ARTMASI Fuarlara verdiği destekten dolayı belediye başkanı Kocaoğlu'na teşekkür eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, fuarların giderek büyümesine karşılık alanın yetersiz olduğunu, Gaziemir'deki yeni fuar alanının faaliyete geçmesiyle bu sıkıntının ortadan kalkacağına inandığını ifade etti. Sektörün tüm sıkıntılarına karşın büyüdüğüne dikkat çeken Mutlu, "Markalaşma yolunda büyük gelişme kaydedildi. İhracat olarak da iyi yerdeyiz fakat yeterli değil. Sektörün sıkıntılarını atlatabilmesi için ihracatını artırmaya ihtiyacı var" diye konuştu.

MARKALAŞMA ÖNEMLİ Sektörün sıkıntılara odaklanmaması gerektiğini, markalaşma yolunda ilerlemesi gerektiğini belirten EBSO Başkanı Tamer Taşkın da, sektörün enerjisini yurt dışı fuarlara vermesi gerektiğini söyledi. Tanıtımın önemine dikkat çeken Taşkın, sözlerine şöyle devam etti: "Marka olmayı başarın ve yolunuza başarıyla devam edin. Türkiye'deki 1 milyar dolarlık ihracattan İzmir'in payı 75-100 milyon dolar. Bu hiçbir şey. Lütfen çalışalım, ihracatımızı artıralım ve mobilya sektörünü yıldız yapalım." Üretim yapmanın yanı sıra üretilen malın satılmasının da önemli olduğunu belirten İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ise, Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu şöyle anlattı: "Türkiye'de her yıl 600 bin çift evleniyor, 250 bin çift de boşanıyor. Evlenirken de mobilya alıyorlar, boşanırken de evleri ayırıp ayrı mobilya alıyorlar. Dünyada bu kadar çok evliliğin yapıldığı başka bir ülke yok. Bu da sizin için bir pazardır. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor." BİRLİK BERABERLİK SÜRMELİ İzmir'in fuarlar kenti vizyonu doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu durumun meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başlandığını söyledi. Fuarların destek gördükçe gelişeceğini ve kente her bakımdan katkı sağlayacağını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Geçen yıllarda İzmir'de oteller kapanıyordu. Son 4 yılda 13 yeni otel açıldı. Bu gelişmede İzmir'de yapılan bu fuarların ve kongrelerin katkısı büyüktür. Bu oteller bu fuarlar sayesinde oldu.

Otellerde doluluk oranı yüzde 95'e ulaştı. Zenginliğimizin kıymetini bilelim." İzmir'in EXPO adaylığı ile sağlanan birlik ve beraberliğin sürmesi gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, bunun başarılması durumunda İzmir'in sıçrama yapacağına ve hedefine doğru emin adımlarla ilerleyeceğine inandığını söyledi.

EXPO sonucuna herkesin çok üzüldüğünü ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Fakat artık aklıselime ulaşmamız lazım. Hepimizin zamana ihtiyacı var. Cumhurbaşkanımızdan sade vatandaşa kadar herkes çok çalıştı, yırtındı. EXPO sayesinde hem biz hem 151 üye ülke İzmir'i tanıdı. EXPO'ya hazırlayıp verdiğimiz dosya bu kentin vizyonudur. Bundan sonra da üzerimize düşen görevi yerine getirip yolumuza devam ettiğimiz takdirde yapamayacağımız hiçbir şey yok. Ben bu birlik ve beraberliğin çocuklarımız, geleceğimiz için sürmesini istiyorum." İzmir Valisi Cahit Kıraç ise MODEKO'nun yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi gördüğünü belirterek, tanıtımın üretimden daha önemli olduğunu, bu fuarın da İzmir'in tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi.

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title