Haberler

Libananco Davası Başladı

Libananco Şirketi, ÇEAŞ ve Kepez Tahkim Davalarını Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'ne Taşıdı.

Libananco şirketinin, devlet tarafından el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine açtığı 10 milyar dolarlık tahkim davasının Paris'te görülmesine başlandı.

Dünya Bankası binasında duruşmada, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın 'Esastan görüşülüp görüşmeyeceğini' karara bağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir heyetin katıldığı duruşmada, uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da hazır bulundu. Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararı geçici olarak askıya alındı.

Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp dayanmadığına bakılacak ve enerji şartı anlaşmasına göre davanın açılıp açılmayacağı konuları tartışılacak.

YILDIZ: KAZANACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasının Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi tarihinde sıra dışı davalardan biri olduğunu söyledi.

Davanın alışılagelmiş bir tahkim davası olmanın ötesine geçtiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

'Biz burada, vatandaşımızın bir yanlış uygulamasının devam ettiği ortamda, ÇEAŞ ve KEPEZ ile alakalı 2003 yılında alınmış bir kararın bir uzantısı olarak bu tahkimi görüyorum. Ne oldu? Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco isimli şirketin ÇEAŞ ve KEPEZ'in hisselerini, devletin el koymasından önce üzerine geçirmesi ile ilgili bir kanaatleri vardı. Biz tahkim heyetine bunun böyle olmadığını savunduk. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu yaklaşacağından eminiz. Şu anda Paris'te 16-17 kişilik bir ekibimiz var. 10,1 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir.'

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title