Haberler

İşçi Borç Ödüyor, Tasarruf Yapamıyor

Güncelleme:

Metal Sektöründe Çalışan İşçiler Arasında Yapılan Araştırmaya Göre, İşçilerin 5'te 4'ünden Fazlası Çeşitli Nedenlerle Borçlu.

Metal sektöründe çalışan işçiler arasında yapılan araştırmaya göre, işçilerin 5'te 4'ünden fazlası çeşitli nedenlerle borçlu.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesinin 78 fabrikada 806 işçinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmayla, çeşitli yönleriyle metal sektöründe çalışan işçilerin profili çıkarıldı.

Araştırmaya göre, metal sektöründe çalışan işçilerin yüzde 19'unun herhangi bir borcu bulunmuyor, işçilerin yüzde 81'i ise çeşitli nedenlerle borçlu durumda. İşçilerin yüzde 6,1'inin konut kredisi, yüzde 5,2'sinin otomobil, yüzde 25,9'unun tüketici kredisi, yüzde 41,2'sinin ise kişisel borcu bulunuyor.

İşçilerin sadece yüzde 13,6'sı aldığı ücretle tasarruf yapabiliyor. Eşi çalışanlar, ev sahibi olanlar ve topraktan geliri olanlarda tasarruf yapabilme oranı daha fazla. Ev sahibi olanlarda tasarruf yapabilen işçilerin oranı yüzde 23,9, kiracı olanlarda ise yüzde 6,6. Eşi çalışanlarda tasarruf yapabilenlerin oranı yüzde 22, eşi çalışmayanlarda yüzde 12. Topraktan geliri olanlarda ise tasarruf yapabilen işçilerin oranı yüzde 18 iken, topraktan geliri olmayanlarda bu oranı yüzde 11.

Öte yandan, işçilerin yüzde 77'sinin kredi kartı bulunuyor. 25 ve altı yaştaki işçilerde kredi kartı kullanım oranı yüzde 54,4 iken, yaş grubu ilerledikçe kredi kartı kullanım oranı artıyor. 26-30 yaş grubunda kredi kartı kullanımı yüzde 73,4, 31-35 yaş grubunda yüzde 79,4, 36-40 yaş grubunda yüzde 80,3 ve 41 ve üzeri yaş grubunda yüzde 82,9.

Kredi kartı kullanan işçilerin yüzde 58'i kredi kartı borcunu son ödeme tarihinden önce mutlaka ödüyor. Yüzde 24'ü ara sıra son ödeme tarihini kaçırırken, sıklıkla son ödeme tarihini kaçıranların oranı yüzde 3,9. Buna karşın işçilerin yüzde 12,6'sı asgari limit ödüyor. İşçilerin yüzde 0,9'u borcunu ödeyemediği için kredi kartını kullanamıyor, yüzde 0,2'si ise kredi kartı borcundan dolayı icra takibinde.

Araştırmaya göre, işçilerin gelir düzeyi azaldıkça ödeme güçlüğü artıyor.

İşçilerden 2 bin 100 YTL ve üzeri gelire sahip olanların hemen hemen hepsi kredi kartı borcunu zamanında öderken, bu oran 900 YTL ve altı gelire sahip olanlarda yüzde 49'a düşüyor. Asgari limit ödeyenler ise en çok 900 YTL ve altı gelire sahip olanlarda görülüyor. Ara sıra son ödeme tarihini kaçıranlarla, sıklıkla son ödeme tarihini kaçıranlar da gelir artıkça azalıyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title