Haberler

Güney Afrika'da Üretim Durdu, Altın Rekor Kırdı

Güney Afrika'da Madencilik Şirketinin Üretimini Durdurması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Faizlerde Yüzde 0.50'lik Yeni Bir İndirime Daha Gidebileceği Beklentisiyle Altının Onsu Dün 922 Dolarla Yeni Rekora İmza Attı.

Güney Afrika’da madencilik şirketinin üretimini durdurması ve ABD Merkez Bankası’nın (FED), faizlerde yüzde 0.50’lik yeni bir indirime daha gidebileceği beklentisiyle altının onsu dün 922 dolarla yeni rekora imza attı.

Platinin ons fiyatı da 1.6 dolarla rekora kırdı. Uzmanlar kısa vadede altının onsunun 950 doları görülebileceğini belirtiyor. ABD’de faiz indirimlerinin süreceği beklentisinin yanısıra, Euro/dolar paritesindeki artış, arza ilişkin kaygılar ve petrol fiyatlarının yükselmesi de altın fiyatlarını rekora taşıyan nedenler arasında gösteriliyor.

GÜNEY AFRİKA’NIN ETKİSİ: Fiyat artışında dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Güney Afrikalı madencilik şirketinin enerji açığı nedeniyle üretimini durdurması fiyat artışında etkili oldu. Wall Street’in ABD’de faiz oranlarının daha fazla düşeceği yönündeki tahminleri, doların zayıflığı ve petrol fiyatlarının varil başına 90 doların üzerine çıkması değerli metallerin fiyatlarını yükselmesinde etkili olmaya devam ediyor. Londra’da spot altın külçe piyasası rekor kırarak bir ons’u 921.30 dolar oldu. Bu ayın başlarında ulaştığı zirve olan 914 doları aştı. Platin de Güney Afrika’daki üretim sorunları nedeniyle ons’u 1.640 dolardan bütün zamanların en yükseğine çıktı. AngloGold Ashanti, Gold Fields ve Harmony, açıklama yaparak devlet kontrolündeki Eskom’un Güney Afrika’daki operasyonlarına enerji sağlama konusunda garanti vermemesi nedeniyle altın üretimlerini durdurduklarını belirtti.

950 DOLARI GÖREBİLİR: Goldaş Kıymetli Madenler’den Hazine Uzmanı Dilek Özçelik, "Teknik olarak 915 dolar seviyesinin üzerindeki hareketlerde 930 dolar ve 950 dolar seviyeleri görülebilir. Düşüşlerde ise 882 dolar ve 875 dolar seviyeleri destek oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı. FED’in sürpriz bir şekilde 75 baz puanlık faiz indirimi sonrası ise altın fiyatının 900 dolar seviyelerine kadar yükseldiği ifade edilirken, bu koşulların devam etmesi durumunda yükselişin sürdürmesi bekleniyor. Uzmanlar, ABD’de daha fazla faiz indirimi olacağına ilişkin beklentilerin yatırımcıları altın piyasasına çektiğini belirtiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyona vurgu yapmaya devam etmesi, Euro/dolar paritesinin yukarı yönlü bir hareket izlemesine neden oldu. Euro/dolar 1.4776’ya kadar çıktı. ABD petrolü dün 3 dolarlık artışla, 90 dolar kadar çıktı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title