Haberler

Ev Tekstili Sektörü, Dünya Liderliğine Soyundu

Dünyanın İkinci Büyük Ev Tekstili Fuarı 14. İstanbul Ev Tekstili Fuarı Evteks, Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı.

Dünyanın ikinci büyük ev tekstili fuarı 14. İstanbul Ev Tekstili Fuarı Evteks, kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sektörün büyüklüğüne vurgu yaparak, "Konusunda dünya ikincisi olmak kimseye nasip olmaz" dedi.

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise Heimtextile'den sonra ikinci büyük fuarı olan 14. İstanbul Ev Tekstili Fuarı Evteks, ITF-İstanbul Fuarcılık organizasyonu, Türkiye Evtekstili Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TETSİAD) desteği ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) katkılarıyla CNR Expo Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yerli ve yabancı 740 katılımcı firmanın olduğu ve 85 binin üzerinde ziyaretçi beklenen fuarın açılışında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Valisi Muammer Güler, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, Zorlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle gibi isimler hazır bulundu.

Evteks 2008'de bu yıl ilk defa UİB desteğinde 552 metrekare'de oluşturulan ve dünyaca tanınmış tasarımcı Gunner Frank ve Inkrit Berbee tarafından hazırlanan "Trend Alanı" da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından açıldı. Katılımcı sayısındaki artış, kapladığı alan, sergilediği tasarım, yarattığı trend alanları ve farklı konseptiyle 2009'da dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olması beklenilen Evteks'in açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk ev tekstil sektörünün bugün çok iyi noktalara geldiğini belirterek, "Konusunda dünya ikincisi olmak kimseye nasip olmaz" dedi. Türkiye'nin ihracatta geldiği nokta itibariyle küresel bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Tüzmen, "2003 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam ihracatı 2008 yılının sadece ilk dört buçuk ayında rahatlıkla aştık. Bugün itibariyle ise 2008 ihracatımız 50 milyar doları geçti. Bu da demek oluyor ki Portekiz'in ya da Ukrayna'nın 2007 yılında yaptığı toplam ihracatı aşmış bulunuyoruz. Ev tekstili sektöründe ülkemiz toplam 25 milyar dolarlık dünya ihracatında 2.1 milyar dolar ile üçüncü sırada yer almaktadır. 5 yıldır ihracat artış oranında düşüş gözlenen sektörün ihracatı tekrar tırmanışa geçmiştir" dedi.

"DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İHRACATÇISIYIZ" Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay da açılışta yaptığı konuşmada, Türk ev tekstili sektörünün Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyüğü olduğunu ve dünya ev tekstil ihracatının yüzde 10'unun Türkiye'den yapıldığını söyledi. 2007 yılında dünyada 280 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapıldığını bunun 28 milyar dolarının ev tekstili ihracatı olduğunu belirten Burkay, Türkiye'nin ev tekstili ihracatının 2.8 milyar dolar olduğunu ifade ederek, fuarın büyüklüğü ve gördüğü ilginin Türkiye'nin ev tekstilinde geldiği noktanın bir göstergesi olduğunu bildirdi. Hazırlanan özel trend alanı ile dünyaca önemli tasarımları katılımcılara anlatacaklarını kaydeden Burkay, 2008 yılında katılacakları diğer uluslararası fuarlarda da özel trend alanı yaratarak Türk ev tekstil sektörünün geldiği noktayı göstereceklerini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise yaptığı konuşmada, Türk tekstil sektörünün çok önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, "Tekstil sektörü bugün Türkiye'nin misyoner sektörü, diğer sektörlerinin öncüsü. Daha önce üretimle, ihracatla, istihdamla anılan sektör, artık tasarımın, değer yaratmanın, zenginleşmenin öncüsü olacak. Tekstil sektörüne verdiğimiz emeklerin karşılığını şimdi almaya başlıyoruz" dedi.

TETSİAD Başkanı Recep Tanrıverdi ise tek dernek çatısı altında düzenlenen ve dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olmaya aday olan fuarın gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gelecekte daha başarılı çalışmalara imza atacaklarını söyledi.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title