Haberler

CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat: "Bakanlık olarak hedefimiz her eve en az 100 megabit internet erişimi sağlamaktır" "Kara, deniz ve havayoll...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, "Bakanlık olarak hedefimiz her eve en az 100 megabit internet erişimi sağlamaktır. Kara, deniz ve havayollarında otobanlar inşa ettiğimiz gibi bilgi otobanları da inşa edeceğiz" dedi.

CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı kapsamında düzenlenen "Akıllı Şehirler - Akıllı Devlet Paneli"nde konuşan Fırat, kamu hizmetlerinin daha etkin ve  pratik sunumu için akıllı şehir sistemlerinin dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, "Şehirlerin gelişmişlikleri artık sadece altyapılarıyla ölçülmemektedir. Akıllı şehirler artık devletlerin gücünü belirleyecek bir unsur olarak görülmektedir.

Yol, su, kanalizasyon, metro uzunlukları tek başlarına ölçüt olarak kabul edilmemektedir. Bunların yanı sıra veri transfer hızı ve kalitesi, doğal kaynakların ne kadar akıllı kullanıldığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının ne kadarının etkin olduğu gibi öğeler, kentlerin gelişmişlik ve akıllılık göstergelerini öne çıkarmaktadır" diye konuştu.

Fiber erişimin bilgiye ulaşımda en önemli kaynak olduğuna dikkati çeken Fırat, "İnternet hızının yavaş olduğu bir şehirde akıllı şehirden bahsetmek mümkün değildir. Bu bilinçten hareketle bakanlık olarak Türkiye'yi fiber optik ağlarla örmeye çalışıyoruz. Bakanlık olarak hedefimiz her eve en az 100 megabit internet erişimi sağlamaktır. Kara, deniz ve havayollarında otobanlar inşa ettiğimiz gibi bilgi otobanları da inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Akıllı şehir üzerine yapılan çalışmalarda  önemli olan ortaya konulan işlerin büyük bir skalaya, hacme ulaşmasıdır"

Polonya Devlet Müsteşarı Malgorzata Olszewska ise Polonya'da kamu bilgilendirme sistemlerinde önemli bir teknik dönüşüm başlattıklarını belirterek, hali hazırda 36 IT projeleri bulunduğunu söyledi.

Ülkedeki müşteri hizmetlerini bir e-ticaret portalında birleştirdiklerini aktaran Olszewska, vatandaşların kamu hizmetlerine erişiminde yeni nesil teknolojilerin daha fazla kullanılması gerektiğini kaydetti.

Panelde bir sunum yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise, akıllı şehir çözümlerinin Turkcell'in ana gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, M2M (Makineler arası iletişim) teknolojisinin doğru bir biçimde kullanılması gerektiğine dikkati çekti. Kocabaş, "Akıllı ülke, akıllı şehir üzerine yapılan çalışmalarda  önemli olan ortaya konulan işlerin büyük bir skalaya, hacme ulaşmasıdır" dedi.

Kocabaş, kara, deniz ve hava taşımacılığında akıllı süreçlerin arttığını belirterek, kamunun hizmet sunumlarında bilişim teknolojilerinin etkin kullanımının önemine dikkati çekti. Kocabaş, enerji alanında akıllı sistemlerin cari açığa önemli oranda katkılar sunacağına da değindi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Selen Kocabaş Mustafa Fırat Polonya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title