Haberler

Ekmeğini "Sülükten" Çıkartıyor

Burdur'da bir kişi, Dinar Gökgöl'den topladığı ve halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan sülükleri pazarda satarak geçimine katkı sağlıyor.

Burdur'da bir kişi, Dinar Gökgöl'den topladığı ve halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan sülükleri pazarda satarak geçimine katkı sağlıyor.

Burdur'da yaşayan Kerim Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan sülükleri, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesindeki Gökgöl'de çizme giyerek süzgeç yardımıyla topladığını anlattı.

Suyu karıştırdığında sülüklerin yüzeye çıktığını ve yakalanmalarının kolaylaştığını belirten Ulus, "Bu yöntemle günde 20 ile 50 arasında sülük yakalayabiliyoruz. Yakaladığımız sülükleri pet şişelerin içine koyarak pazarlarda tanesini 3-7 TL arasında satıyoruz. Sülüklere gençlerden çok yaşlılar ilgi gösteriyor. Çünkü yaşlılar eskiden beri kullandıkları için hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini biliyorlar" dedi.

Ulus, bu işi yaklaşık 2 yıldır yaptığını ve havaların ısınmasıyla sülük toplamaya başladığını kaydetti.

Yazın 3 ay boyunca göle giderek sülük topladığını ifade eden Ulus, "Ben sülüklerin ne işe yaradığını tam olarak bilmiyorum. Sadece almak isteyenlere satıyorum. Satın alanlar neye yaradığını daha iyi biliyor" diye konuştu.

-Doktorlar önermiyor-

Burdur Devlet Hastanesi'nde kalp ve damar cerrahi uzmanı olarak görev yapan Opr. Dr. Ulaş Sağlam ise sülüklerin halkalı solucanlar sınıfına ait bir alt sınıf olduğunu söyledi.

Tatlı su, kara ve deniz formları bulunan sülüklerin etçil hayvanlar olduğunu anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

"Bu hayvanlar, bazı böcekler veya daha büyük hayvanlardan kan emerek beslenmektedir. Bu özelliğinden dolayı halk arasında bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıkların arasında kan basıncını düşürmek, mayasıl, kaşıntılı hastalıklar, varis ve benzeri hastalıklar bulunmaktadır. Tükürüklerinde kanın pıhtılaşmasını önleyici bir madde taşıyan sülük, hastaların kol ve bacaklarında, deriye en yakın yerlerde bulunan damarların üzerine konulur. Bir süre sonra sülük kan emerek şişmeye başlar ve yeterince kan emdiğine karar verildiğinde, kişi tarafından bulunduğu yerden alınır."

Sağlam, sülüklerin zamanla halk arasında kullanılan bir tedavi metodu şekline geldiğine işaret etti. Geçmişte halkın birbirinden duyarak, "kulaktan dolma bilgilerle" bu tedavi yolunu seçtiğini anlatan Sağlam, "Halk arasında kullanılan sülük tedavisi, hiç bir zaman tıbbi olarak hekimler tarafından önerilen bir yöntem değildir" dedi. - BURDUR

Kaynak: AA / Yerel

Ulaş Sağlam Dinar Ulus Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title