Haberler

Erdoğan-Biden zirvesi dünyada geniş yankı uyandırdı! ABD basınından çarpıcı manşet

Güncelleme:

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki görüşme dünya basınında geniş yankı uyandırdı. 20 dakika olarak planlanan ancak 1 saat 10 dakika süren görüşmeye ilişkin haberinde BBC, "Toplantının en sıcak gündem başlığı F-16 konusuydu" ifadesini kullanırken CNN International'ın haberinde Biden'ın 'yapıcı ilişkileri sürdürme, anlaşmazlıkları etkin bir şekilde yönetme arzusunu' dile getirdiğinin altı çizildi.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, ikinci defa yüz yüze görüştü.

"F-16 KONUSU EN SICAK GÜNDEM BAŞLIKLARINDAN BİRİSİ"

Pozitif bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen görüşme dünya basınının da gündemindeydi. BBC haberinde "20 dakika olarak planlanan görüşme, 70 dakikaya yakın sürdü" ifadesine yer verdi. Haberde Türkiye'nin F-35 programından çıkartılması ve Türkiye'nin karşılığında istediği F-16'lar konusunun toplantının en sıcak gündem başlıklarından birisi olduğu vurgulandı.

"BIDEN, YAPICI İLİŞKİLERİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR"

CNN International Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde Biden'ın 'yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıklarımızı etkin bir şekilde yönetme arzusunu' dile getirdiğinin altı çizildi.

"TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ TEYİT ETTİ"

The Telegraph gazetesi görüşmede ABD ve Türkiye'nin krizlerden kaçınması gerektiğinin vurgulandığını belirtti. Haberde "Toplantıda Biden, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini ve ABD ile savunma ortaklığını yeniden teyit etti" ifadesine yer verildi.

"BIDEN, S-400 KONUSUNDAKİ RAHATSIZLIĞINI BİR KEZ DAHA DİLE GETİRDİ"

The Washington Post, "Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hava savunma sistemi konusundaki endişelerini dile getirdi" başlıklı haberinde görüşmede Biden'ın S-400'ler ile ilgili ABD'nin rahatsızlığını bir kez daha dile getirdiği vurgulandı.

1 saat 10 dakika süren Erdoğan-Biden zirvesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı

VOICE OF AMERİCA'DAN "ÇOK YAPICI GÖRÜŞME" MANŞETİ

Voice of America "Biden ilişkilerin gergin olduğu dönemde Erdoğan ile görüştü" başlıklı haberinde zirve için 'çok yapıcı görüşme' ifadesine yer verdi

BIDEN'IN SÖZLERİNE DİKKAT ÇEKTİLER

İngiliz Daily Mail gazetesi haberinde Biden'ın görüşme öncesi Erdoğan ile fotoğraf çektirirken "İyi bir konuşma yapmayı planlıyoruz" sözlerine dikkat çekti

ABD'li bazı milletvekillerinin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmaması için Biden'a baskı yaptığı iddiasına yer verilen haberde görüşmede F-16 konusunun da masaya yatırıldığı belirtildi.

New York Times da, görüşmede Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve bunun üzerine Türkiye tarafından gelen F-16 talebinin ele alındığını okurları ile paylaştı.

"KONGRE ONAYI GEREKİYOR"

Alman DW ise haberinde "Roma'daki Erdoğan-Biden görüşmesinden S-400 gibi kronik sorunlara çözüm çıkmadı" ifadesine yer verdi. Aynı habere göre, ABD'nin Türkiye'ye F-16 verip veremeyeceği sorusu Erdoğan-Biden görüşmesinin temel başlıklarından birini oluşturdu. Haberde Erdoğan ile Biden arasında uzlaşma sağlansa bile ABD Kongresi'nin bu satışa onay vermesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberi "Biden ve Erdoğan ABD-Türkiye ilişkilerini geliştirme sözü verdi" başlığı ile duyuran The Hindu, zirve hakkında "çok yapıcı bir görüşme" dedi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

G20 Liderler Zirvesi Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden AK Parti Roma Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title