Haberler

"Costa Concordia" Davasında Türk Kazazedelerin Durumu

"Costa Crociere" şirketine ait "Costa Concordia" kruvaziyerinin İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak yaptığı kazayla ilgili mahkemeye, kazadan kurtulan Türk yolculardan 4'ü müdahil oldu."Costa Concordia" kazasına...

Barış Seçkin - 2012 yılının ilk büyük olayı olan

"Costa Crociere" şirketine ait "Costa Concordia" kruvaziyerinin İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak yaptığı kazayla ilgili mahkemeye, kazadan kurtulan Türk yolculardan 4'ü müdahil oldu.

"Costa Concordia" kazasına ilişkin dava, Grosseto ilinde Mart ayının ilk günlerinde görülmeye başlanırken, kazadan yara almadan kurtulan 10 Türk'ten 9'una ulaşan AA muhabiri, Türk yolcuların davaya katılıp, katılmama kararını öğrendi.

Edinilen bilgilere göre, Türk kazazedelerden 4'ü hukuki haklarını arama yoluna giderken, 5'i ise "Costa Concordia"nın sahibi kruvaziyer şirketi "Costa Crociere" tarafından önerilen tazminat miktarını kabul edip, konuyu kendileri adına sonlandırdı.

Sırrı Tayfun Bora-Deniz Bora ve Yüksel-Mustafa Tunççevik, Türkiye'den Avukat Gülşen Şatıroğlu aracılığıyla İtalyan bir avukata vekalet vererek, ceza davasına müdahil oldu.

Avukat Gülşen Şatıroğlu verdiği bilgide, İtalya'da bir hukuk bürosundan bu konuda yardım aldıklarını belirterek, "Ceza duruşmasına müdahil oldular. İlk duruşmada, avukatları vekaletle onları temsil etti. Bu arada, gerekli belgelerimiz yollandı. Kendileri belgelerimizi incelemekteler. Gerekli talepleri yapacaklardır" dedi.

Şatıroğlu, tazminat konusundaki sürecin ilerleyen aşamalarda belli olacağını dile getirerek, "Onlardan tazminat detaylarıyla ilgili bilgi bekliyoruz bu aşamada. Henüz tazminat davası açılmadı. Şu anda ceza davası açılmış durumda. Bu ceza davasına sürecine müvekkiller katılmış ve şikayetleri iletilmiş durumda. Tazminat talepleri bilahare yapılacak" diye konuştu.

Vekalet vererek hukuki hakkını arama yolunu seçenlerden Yüksel Tunççevik,

"Avukatımız kanalıyla bu ceza davasına katılıyoruz. Bizim haklarımızı bu İtalyan avukat savunacak. Şu an için İtalya'ya gelmemiz söz konusu değil. Ama gerektiği takdirde, avukatımız istediği durumda, gelip davaya katılacağız" ifadelerini kullandı.

-"Bizim için bu süreç kapandı"-

Davaya müdahil olmak isteyen 4 yolcunun aksine, diğer 5 Türk yolcu, kruvaziyer şirketinin önermiş olduğu 11 bin avroluk tazminatı kabul etti.

Gemide anne ve babasıyla birlikte yer alan Egemen Filiz, AA muhabirine verdiği demeçte, "Evrakları, imzalayıp postayla yollamamızı istediler. Bizde o şekilde gönderdik. Kabul ettik o tazminatı. Bizim için bu süreç kapandı. Uçak biletlerimizi, ekstrelerimizi ödediler" diye konuştu.

Kruvaziyer turuna Almanya'dan katılan Ajlan Barut da şirketin önerdiği 11 bin avroluk tazminat bedelini eşiyle birlikte kabul ettiklerini ifade ederek, şirketin kendilerine gidiş dönüş yol harcamalarını, orada katıldıkları aktivitelerin ücretlerini de kapsayan masrafların ödemesini yaptığını belirtti.

Barut, kamaralardaki kasalarda bulunan kıymetli eşyalarının da kendilerinden liste halinde istendiğini, bunların gemiden çıkartılmaya çalışılacağı bilgisinin de kendisine aktarıldığını anlattı. Bu kıymetli eşyaların gemiden çıkartılamaması durumunda ise "Costa Crociere" şirketi tarafından bunların bedellerinin de ödeneceğini kaydetti.

Ajlan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fazla zamanımız yoktu. Bir de İtalya'da doğru düzgün avukat bulamadık. Alman bir avukat İtalya'dan avukat bulmaya çalıştı. Ama İtalya'daki avukatlar bize biraz 'üç kağıtçı' geldi. Yalan söylememizi istediler, yok 'parayı paylaşalım' dediler. Biz de toplu halde böyle uğraşamayız dedik. Zaten çalışıyoruz. İtalya'ya gidecek zamanımız yok. Kabul ettik, bir hafta sonra para hesabımıza yatmıştı. Hiçbir sorun çıkmadı. Bu sorun kendi adımıza kapandı. Ben daha önce kafamda kabul etmiştim. Avukatımız da 'şirket daha fazla vermeyecek isterseniz uğraşacaksınız dedi'."

Kazanın ardından, geminin kara kutusunun bilirkişilerce incelenmesi için ikinci duruşmanın Temmuz ayında görülmesine karar verilmişti.

114 bin 500 ton ağırlığındaki "Costa Concordia" isimli kruvaziyer, yolcu ve mürettebatıyla birlikte toplam 4 bin 229 kişiyle, 13 Ocak Cuma günü yerel saatle 19.00'da başkent Roma'nın batısındaki Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru yol almak için hareket etmiş, yerel saatle 21.45 sularında, Toskana Bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak, kaza yapmıştı.

- ROMA

Kaynak: AA / Dünya

Türkiye Dünya Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title