Haberler

DSÖ'den koronavirüs aşısı açıklaması: Dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde

Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, zengin ülkeler tarafından Kovid-19 aşılarının istiflenmesine değinerek, "Dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğindedir. En düşük gelirli bir ülkede sadece 25 doz aşı uygulandı" dedi.

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki genel merkezinde düzenlenen 148. Yürütme Kurulu oturumunda konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, zengin ülkeler tarafından Kovid-19 aşılarının istiflenmesinin yalnızca etik olmadığını, bunun aynı zamanda Kovid-19 salgınının süresini de uzatacağını belirtti. 40 yıl önce ortaya çıkan virüse karşı hayat kurtaran ilaçlar geliştirildiğine değinen Ghebreyesus, ancak dünyadaki yoksulların bu ilaçlara erişmesinin on yıldan fazla zaman aldığını aktardı. Ghebreyesus, 12 yıl önce de yeni bir virüsün ortaya çıktığını ve salgına dönüştüğünü ifade ederek, dünyadaki yoksul insanların ilaçlara eriştiğinde salgının sona erdiğine dikkat çekti.

"AŞILARIN EŞİTSİZLİK DUVARINDA BAŞKA BİR TUĞLA HALİNE GELME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Aşıların hızlı ve eşit şekilde dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Ghebreyesus, "Son zamanlarda hızla yayılan yeni türlerin ortaya çıkışı, aşıların hızlı ve adil bir şekilde yaygınlaştırılmasını daha da önemli hale getiriyor. Ama şimdi aşıların bazılarına umut getirmesine rağmen dünyanın zenginleri ile fakirleri arasındaki eşitsizlik duvarında başka bir tuğla haline gelme tehlikesiyle karşı karşıyayız" dedi.

Tüm hükümetlerin önce kendi sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılamaya öncelik vermesinin doğru olduğuna değinen Ghebreyesus, "Ancak zengin ülkelerdeki daha genç ve sağlıklı yetişkinlerin daha yoksul ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yaşlılardan önce aşılanması doğru değil" ifadelerini kullandı.

"KÜRESEL BİR AİLE OLARAK BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

Herkese yetecek kadar aşı olacağını belirten Ghebreyesus, "Şu anda tüm ülkelerde ağır hastalık ve ölüm riski en yüksek olanlara öncelik vermek için küresel bir aile olarak birlikte çalışmalıyız. Geçtiğimiz 9 aydır COVAX, aşıların eşit dağıtımı için zemin hazırlıyor. Bilimsel engelleri, yasal engelleri, lojistik engelleri ve düzenleyici engelleri aştık. 1 milyardan fazla doz seçeneği ile beş üreticiden 2 milyar doz temin ettik ve şubat ayında teslimatlara başlamayı hedefliyoruz" dedi.

"DÜNYA FECİ BİR AHLAKİ BAŞARISIZLIĞIN EŞİĞİNDEDİR"

Son haftalarda COVAX'ın ihtiyaç duyduğu aşıları alıp almayacağına ve yüksek gelirli ülkelerin verdikleri sözleri tutup tutmayacağına dair şüpheleri olduğunu belirten Ghebreyesus, "Şu anda en az 49 yüksek gelirli ülkede 39 milyondan fazla aşı dozu uygulandı. En düşük gelirli bir ülkede sadece 25 doz aşı uygulandı. 25 milyon değil, 25 bin değil, sadece 25" dedi.

Dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde olduğunu belirten Ghebreyesus, "Bu başarısızlığın bedeli dünyanın en fakir ülkelerinde yaşamlar ve geçim kaynakları ile ödenecek" ifadelerini kullandı.

"BAZI ÜLKELER FİYATLARI ARTIRMAYA VE KUYRUĞUN ÖNÜNE GEÇMEYE DEVAM EDİYOR"

Ghebreyesus, birçok zengin ülkenin COVAX'ı imzalamış olsa da kendi vatandaşları için ek dozlar sağlamak için ilaç şirketleriyle ayrı anlaşmalar yaptığına dikkat çekerek, "Eşit erişim dilini konuşsalar bile bazı ülkeler ve şirketler çift taraflı anlaşmalara öncelik vermeye, fiyatları artırmaya ve kuyruğun önüne geçmeye devam ediyor. Bu yanlış. Geçen yıl 44 ikili anlaşma imzalandı ve bu yıl en az 12 anlaşma imzalandı. Bu ilk ben yaklaşımı, dünyanın en yoksul ve en savunmasız insanlarını risk altında bırakmakla kalmıyor, bu eylemler yalnızca pandemiyi, onu kontrol altına almak için gereken kısıtlamaları ve insani ve ekonomik acıyı uzatacaktır" dedi.

"AŞI EŞİTLİĞİ SADECE AHLAKİ BİR ZORUNLULUK DEĞİL, STRATEJİK VE EKONOMİK BİR ZORUNLULUKTUR"

"Aşı eşitliği sadece ahlaki bir zorunluluk değil, stratejik ve ekonomik bir zorunluluktur" değerlendirmesinde bulunan Ghebreyesus, "Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 10 yüksek gelirli ülkeye adil aşı tedariğinin ekonomik faydalarının 2021'de en az 153 milyar ABD doları olacağını ve 2025'te 466 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor. Çok geç değil. Tüm ülkeleri bu yılın ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasını sağlamak için dayanışma içinde çalışmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

KOVİD-19'A BAĞLI KÜRESEL CAN KAYBI 2 MİLYONU AŞTI

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı toplam 95 milyon 599 bin 10'a, Kovid-19'a bağlı can kaybı ise 2 milyon 41 bin 999'a yükseldi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom Koronavirüs İsviçre Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (47)

223:

bu adamdan kimseye fayda gelmez

22
12
yanıtYanıtla
ref:

Doğru söylediği icin sevmezsin biz yalanı cok severiz ucuuyoruz kacıyoruz desin adam değilmni

yanıt5
yanıt0
Namyelüs:

Bazıları, ahlak denince gerici diyorlar.

21
4
yanıtYanıtla
Hahahha:

Asıl gerici onlar değil mi zaten sivirizekalı çok bilmişler hahahaa

yanıt1
yanıt0
aga:

cikip da net tam faydasi var demiyorlar sadece laf cambazligi var bir yil sonra ne olacak yine risk var mi yada yaptiranlari ne bekliyor yada gercek faydasi var mi hep kem kum konuyu baska yere cekiyorlar

15
5
yanıtYanıtla
misafir:

yenimi uyandin ?günaydin

16
2
yanıtYanıtla
Korona gerçeği:

Yalanın başındaki adam, korku imparatorluğu kurarak. insanları aşıya mahkum ediyorlar. Aşıların 4. faz yani uzun vadeli çalışmaları yapılmadan insanları mecburi aşıya mahkum etmeye çalışıyorlar. Mutasyona uğrayan virüslerin aşısı başarılı olabilir mi ? Mikro işlemcinin boyutlarının nanometreler (milimetrenin milyonda biri) mertebesinde olduğu dünya da aşıyla neler yapabilirler kim bilir. .

10
8
yanıtYanıtla
Süt tozundan yapma süt/Radyasyonlu çay:

Aşıda bu kadar ısrar edildiğine göre burada düşünülen halk sağlığından başka bir şey şu kesin:1-Birileri süratle zengin oluyor 2- İnsanlar nasıl kontrol edilebilir(Madem halk sağlığı bu kadar önemli dünyada açlıktan ölen insanlara yardım nerde, silah sanayiine bunca yapılan yatırımlar niye?

yanıt0
yanıt0
Gercek:

dünyanın civisi ckmış herseyi insanlar hakediyor

10
4
yanıtYanıtla
BİLEN:

ben bu gurubunda pek ahlaklı bir kuruluş olduğunu sanmıyorum.

12
0
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title