Haberler

Devlet Bakanı Tüzmen'in Dış Ticaret Değerlendirmesi

Sınır Bölgelerinde İhracata Yönelik Taslak Çalışması İçin Ardahan'da Bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mayıs Ayında 12 Milyar 282 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirildiğini Söyledi.

Sınır bölgelerinde ihracata yönelik taslak çalışması için Ardahan'da bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, mayıs ayında 12 milyar 282 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ndeki "1 Haziran 2008 İhracat Rakamları" toplantısında konuşan Bakan Tüzmen, "Mayıs ayında 12 milyar 282 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu kolay bir ihracat değildir. 1994 yılında ihracat rakamları 12 milyar dolardı. İthalat rakamları şu anda 18,2 milyar dolar civarındadır. İthalatın, ihracatı karşılama oranı ise yüzde 66'lar seviyesindedir" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 6 milyar dolar dış ticaret açığı olduğunu da ifade eden Bakan Tüzmen, "Türkiye yoluna emin adımlarla devam ediyor. Biz, bu sene 125 milyar dolarlık ihracat rakamları hedefliyoruz. Tahminen 200 milyar dolar ithalat rakamımız olacak. 325 dolarla dış ticaret ülkesi haline geliyoruz" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin, dünya ticaretinde altıncı dev ülke olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Tabii ki bu ticaretin bir kısmını da Ardahan üzerinden gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bölgesel kalkınmanın peşindeyiz. Sınır ticareti çalışmalarımız devam ediyor. Ardahan'ın da içinde bulunduğu 12 ilimizi sınır ticareti ili, 8 ilimizi de mücavir il olarak ticaret tasarısının içine aldık. Sınır ticaretiyle ilgili bir tasarı hazırlıyoruz. Bu tasarıyla vergisiz bir çalışma yapıp herkesin rahatlıkla sınır ülkelerine gidebilmesini sağlayacağız. İhracatta dünyada Çin'den sonra ikinciyiz. Cam ithalatında dünyada üçüncüyüz. Otomobil-otobüs sektöründe 10'uncuyuz. Buna birçok sektörleri de ekleyebiliriz. Bütün gaz bağlantıları Ardahan üzerinden geçiyor. Ardahan geçiş yolu görevini üstlenmiştir, üstlenmeye de devam edecektir." Bakan Tüzmen, son olarak, "Doğu benim için mucizevi bir doğum gibidir, sancılıdır. Sancısız olmuyor. Biz sancılı dönemlerden geçiyoruz. Yolumuzda emin adımlarla ilerliyoruz. Doğu'nun yöresel ve bölgesel özelliklerini ticarette avantaja dönüştürmeye çalışıyoruz. Sizlerle beraber yolumuza emin adımlarla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

(AT-BA-HE-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title