Haberler

Demirci'nin İki Asırlık Değirmeni

Demirci ilçesindeki su değirmeni, iki asırdır buğdayları öğüterek un yapıyor.

Demirci ilçesindeki su değirmeni, iki asırdır buğdayları öğüterek un yapıyor.

Sevinçler Mahallesindeki değirmeni işleten 57 yaşındaki Mustafa Yetiş, 15 yaşından beri bu mesleği yaptığını ifade etti.

Yetiş, kış aylarında Sevinçler Deresi'nden gelen su ile dönerek tahıl öğüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Dedem Halil Yetiş tarafından mahalle sakininden satın alınan bu değirmen, babamdan bana miras kaldı. Değirmen tamamıyla ahşap malzemeden yapılmış durumda. Değirmenin üstünden gelen dere suyunu yıllar önce dedemin yaptığı su kanalı ile içeriye alıyoruz. İki adet değirmen taşının içine akan su taşları döndürerek buğdayı öğütüyor. Değirmenin üstünden buğdayları attıktan sonra, taşın içinden öğütülerek aşağıya un olarak iniyor."

Değirmende yıllardır tek başına çalıştığını aktaran Yetiş, bu yöntemle elde edilen un tercih edenlerin değirmene ilgi gösterdiğini ifade etti.

-"Benden sonra bu işi yapacak kimse olmaması beni üzüyor"

Değirmenin her yıl ocak ayında çalışmaya başladığını söyleyen Yetiş, mayıs ayına kadar değirmeni çalıştırdıklarını anlattı. Yetiş, değirmenin buğdayı hiç ziyan etmeden una çevirdiğini kaydederek, "Bu su değirmeni sayesinde yıllarca evimi geçindirdim. Artık eskisi gibi bu değirmenlere rağbet kalmadı. Ben bu değirmenin son sahibiyim. Benden sonra bu işi yapacak kimse olmaması beni üzüyor" diye konuştu.

Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk da değirmenin kültürlerinin ve tarihlerinin önemli değerleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Yetiş Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title