Haberler

CHP: Madencinin Emeklilik Yaş Haddi 50 Olsun

Güncelleme:

CHP'li İhsan Köktürk, maden işçileri için 55 olan emeklilik yaş haddinin 50 olarak değiştirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yer altında çalışan maden işçileri için 55 olan emeklilik yaş haddinin 50 olarak değiştirilmesi ve yer altı işlerinin fiili hizmet süresinin tamamının yaş haddinden indirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sundu.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi de olan Ali İhsan Köktürk, Meclis'e, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' sundu. Kanun teklifinde, madencilik sektörünün zor ve riskli sektörlerin başında geldiğini hatırlatan Köktürk, özellikle yer altında çalışanların ağır koşullarda, yaşam riski dahil pek çok risk altında görev yaptığını kaydetti. Köktürk, çalışma koşulları nedeniyle madencilerin çok genç yaşlarda sağlık sorunları yaşadığını, buna bağlı olarak da yaşam kalitelerinin düştüğünü, pek çoğunun da emekliliğe hak kazanamadan iş kazalarında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Yer altında çalışanlara emeklilik yaş haddinin 55 olarak uygulandığını hatırlatan Köktürk, Meclis'e sunduğu kanun teklifinde şunları kaydetti:

"Ancak bu yaş, yapılan işin zorluğu ile işçinin sağlığında, fiziki gücünde, bedeninde ve yaşam kalitesinde yarattığı tahribat değerlendirildiğinde yetersiz kalmaktadır. Yer altında çalışanlar için 50 yaş, yaş haddi olarak daha uygun olacaktır. Ayrıca, yer altı işleri için fiili hizmet süresinin tamamının yaş haddinden indirilmesi, işin niteliğine ve zorluğuna daha uygun düşmektedir." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title