Haberler

Çeltik Üreticisinin Zam Tepkisi

Türkiye'de Son Bir Ay İçinde Yüzde Yüz Artan Pirinç Fiyatları Çeltik Üreticisinin Tepkisine Neden Oluyor.

Türkiye'de son bir ay içinde yüzde yüz artan pirinç fiyatları çeltik üreticisinin tepkisine neden oluyor.

Son bir ayda yerli pirinç fiyatında yüzde 90, ithal pirinçte ise yüzde 70'e varan oranlarda artışlar meydana geldi. Baldo pirincin toptan fiyatı 4 YTL'yi aşarken, Osmancık pirincin fiyatı da 4 YTL'ye dayandı. Pirinç fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Osmancıklı çeltik üreticileri, 1 YTL'den sattıkları pirincin ellerindeki stokların bitmesinin ardından 3 YTL ile Osmancık Baldosu'nun 4 YTL'ye çıkmasının anlaşılmaz olduğunu söylediler.

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, pirinç fiyatlarındaki artışın çeltik üreticisine fayda sağlamadığını belirterek, "Pirincin zahmetini çiftçiler çekti, şimdi sefasını tüccarlar çekecek. Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin elinden 80-90 kuruşa çeltikleri aldı, neden önlemini almadı da şimdi biranda pirinç fiyatları arttı. Şimdi hem üretici mağdur hem de vatandaş, tek sevinen ve kazanan büyük tüccarlar oldu" dedi.

Çeltik üreticisinin borçlu olması nedeniyle ürününü elde tutamadığını belirten Küçükgöz, "Çiftçimiz zaten borçla ekim yapıyor ve ürününü alır almaz satıyor. Şuanda Türkiye genelinde üreticilerin elinde pirinç yok. Tüccar hepsini satın aldı. Üreticinin elinden çıkan pirinç her ne olursa oluyor, biranda yüzde yüz, yüzde 150 oranında artış sağlıyor. Olan yine emeğini ve zahmetini çeken çiftçimize oluyor" şeklinde konuştu.

Ani artışın kendilerini üzdüğünü belirten pirinç üreticisi Suat Alptekin ise, "Bu artış bizleri sevindirmedi. Pirinçlerin oluşmasında en çok zahmeti biz üreticiler çekiyoruz. Tohumundan gübresine kadar masraflarımız ucu ucuna denk gelirken, hiçbir emeği ve çabası olmayan büyük tüccarlar borçlu olan çiftçilerin ellerindeki malı topluyorlar ve kaymağını da yiyorlar. Biz ise sadece kaybettiğimiz emeğimize ve boşa geçen zamanımıza üzülüyoruz" diye söyledi.

Diğer taraftan pirinç fiyatlarının artışı vatandaşlar arasında da tartışmalara neden oluyor. Bazı Osmancıklı vatandaşlar artışın normal olduğunu, ülke genelinde tüm ürünlerde artış olduğunu savunurken, bazı vatandaşlar ise ani artışın vatandaşın mutfağına büyük zarar verdiğini savundular.

(ES-BÖ-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title