Haberler

Bursa: Ördekli Hamamı Restore Ediliyor

Bakımsızlık Nedeniyle Kaderine Terk Edilen Tarihi Ördekli Hamamı, Osmangazi Belediyesi'nin Çabalarıyla Bursa'nın Önemli Tarihsel Varlıkları Arasına Katılıyor. Kullanım Hakkı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 Yıllığına Osmangazi Belediyesi'ne Geçen Tarihi Yapı, Restore Ediliyor. Tarihi Yapı, Restore Edildikten Sonra, Kentin Sosyal ve Kültürel İhtiyaçlarını Karşılayan Bir Mekan Olacak.

Bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilen tarihi Ördekli Hamamı, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla Bursa'nın önemli tarihsel varlıkları arasına katılıyor. Kullanım hakkı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına Osmangazi Belediyesi'ne geçen tarihi yapı, restore ediliyor. Tarihi yapı, restore edildikten sonra, kentin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan bir mekan olacak.

Yıldırım Beyazıd Han döneminde inşaatına başlanan ve 1400'lü yılların başında tamamlanabilen tarihi yapının restorasyonu için ilk tuğla; Ak Parti İl Başkanı Hayrettin Çakmak, İl Özel İdaresi Başkanı Mehmet Tunçak, milletvekilleri M.Emin Tutan, Niyazi Pakyürek ve Şevket Orhan, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Aktepe, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ve kalabalık davetli topluluğunun katıldığı törenle konuldu. Törende bir konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'daki tarihi eserleri ayağa kaldırmak istediklerini belirtti. Şehirdeki en çok tarihi eserin bin 800 sayıyla Osmangazi sınırları içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Altepe, "Bursa kent merkezi belediyesi olarak, Bursa'nın tekrar yaşanabilir hale gelmesi için çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. En önemli çalışmalarımız, kentin kültürüyle ilgili olan çalışmalardır. Ördekli Hamamı da bunlardan bir tanesidir. 1400 metrekare alan üzerine kurulmuştur ve tarihte çeşitli dönemler tahribatlara uğramıştır. Bakımsızlık nedeniyle şu anda çürümeye yüz tutmuştur. İl Özel İdaresi'nin de desteğiyle bu tarihi yapıyı onarıyoruz. Projenin maliyeti yaklaşık 2 trilyon lira. Restorasyon tamamlandığında, ortaya çiçek gibi bir görüntü çıkacak" dedi.

Planı itibariyle diğer Bursa hamamlarına benzemeyen Ördekli Hamamı, iç içe geçmiş 3-4 aşamalı odalardan oluşuyor. Erkekler ve kadınlar olmak üzere birbirine benzeyen iki bölümden oluşan hamamın bazı kubbeleri tamamen çökmüş durumda. Yapıldıktan sonra 1496 yılında kiraya verilen, 1620 yılında halvet ve soğukluk bölümleri onarılan Ördekli Hamamı, Cumhuriyet döneminde de restorasyondan geçti. Ancak bu arada, bir bölümü bütünüyle yıkılmış olan hamamın restorasyon çalışmalarına ara verildi. Bir dönem depo olarak da kullanılan hamam, bazı kurumların girişimlerine rağmen bugüne kadar restore edilmedi ve son 50 yıldır metruk vaziyette kaldı.

Ördekli Hamamı restorasyonu, bölgedeki kamulaştırma ve çevre düzenlemeleriyle birlikte, Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 3.5 trilyon liraya mal olacak. Hamam, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte, Bursa'nın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir mekan olacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Çanakkale Boğazı gemi yangını SON DURUM! Çanakkale Boğazı gemi trafiğine açıldı mı? Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title