Haberler

Bayramda Reflü Yemeyin – Yedirmeyin !

Güncelleme:

Bayramda aşırı tatlı tüketiminin astım hastalarında atakların artmasına ve reflüye sebep olduğu bildirildi.


Bayramlarda aşırı tatlı tüketmek, bir çok sağlık sornuna sebep oluyor. Özellikle şeker, çikolata ve tatlı ikramlarının bolca yapıldığı bayram günleri, reflü sorununuda beraberinde getiriyor. Astımın reflü ile ilişkisine dikkat çeken Allerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yaşanılan astım ataklarının beslenme ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bayramı acil serviste geçirmek istemeyen başta astım hastaları olmak üzere herkese önemli uyarılarda bulunuyor…

Prof. Dr. Yonca Tabak özellikle çocuklar için bayramın, çikolata ve şeker anlamına geldiğini, normalde daha az tüketilen kızartma, cips, kola gibi gıdaların bu dönem daha fazla tüketilmeye başlandığını belirtiyor. Astımlı çocukların %80'inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığını belirterek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasının akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.

Astım Hastaları Dikkat Etmezse Bayramı Acilde Geçirebilir.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak astım ataklarının bayramlarda arttığını, bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirtiyor. Birçok astımlı çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmelerin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekiyor.

Mekan Değişikliği De Astım Ataklarını Tetikleyebilir

Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile mekan değişikliği yaşayan astımlı kişilerin ataklarının tetiklendiğini belirtiyor. Alerjik astımlı hastaların çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekânlarda bulunan halıların, oluşturduğu tozların etkisiyle astım alevlenmesinin oluştuğunu vurguluyor. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağının da sıklıkla delindiğine dikkat çekerek, ayrı bir odada sigara içilmesinin zararlı olmayacağına inanan anne ve babaların kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini çoğunlukla bayramı acil serviste geçirerek ödeyebildiklerini vurguluyor.

Astım Hastaları Bu Uyarıları Dikkate Almalı

Prof. Dr. Tabak; astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan, çikolata başta olmak üzere kafeinli gıdalardan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yonca Tabak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title