Haberler

Barış İçin Karikatür

Dünya Basın Özgürlüğü Günü Dolayısıyla Dün Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda Bir Araya Gelen Ünlü Karikatüristler, Hz. Muhammed Karikatürlerinin Yol Açtığı Krizin Işığında İfade Özgürlüğünün Sınırlarını Tartıştılar.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla dün Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda bir araya gelen ünlü karikatüristler, Hz. Muhammed karikatürlerinin yol açtığı krizin ışığında ifade özgürlüğünün sınırlarını tartıştılar.

BM’nin başlattığı ve tanınmış karikatüristlerin dahil olduğu "Barış için Karikatür" Projesi’nin amacı farklı ülke ve dinlerde karikatürlerle ilgili bir hoşgörü ortamı yaratmak. Projede Le Monde’un ünlü kalemi Plantu, Los Angeles Times Gazetesi’nden Jeff Danzinger, Cezayir’den Dilem gibi isimler yer alıyor.

Karikatüristlerin ifade özgürlüğünün barometresi olduğunu söyleyen Plantu, "siyasi karikatürler hayatın ta kendisidir" diyerek görevleri gereği çizerlerin "tahrik edici, fütursuz, bazen de belden aşağı olabileceklerini" dedi ve "Ama nefret asla sözkonusu değildir" diye devam etti. Plantu bu konuşmayı yaparken, projektörden duvara yansıyan karikatüründe bir G-stringli kadın, evrim geçirerek çarşaflı bir kadın başına dönüşüyordu.

ZIRHLARI YOK

2005 yılında Danimarka’da Hz.Muhammed’i küçük düşüren karikatürlerin yayınlanmasıyla yaşanan krize değinen Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun Genel Sekreteri Aidan White ise "Karikatüristler, kendilerini ifade özgürlüğüyle ilgili tartışmaların ön cephelerinde buldu. Tüm taraflardan karikatüristler, baskı altında kaldı" dedi.

Karikatürler bazen idam fermanı da olabiliyor. Nitekim 20 yıl önce Filistinli karikatürist Naci el-Ali, çizimlerinde ti’ye aldığı gruplarca öldürülmüştü. Cezayirli Dilem de ülkesindeki dinci gruplardan tehdit alıyor. Fakat, Danimarkalı karikatüristler gibi saklanacak ya da kaçacak yeri yok. Dilem, "Kendime zırhlı bir araç alacak gücüm yok. Yapabildiğim tek şey dikkatli olmak" diyor ve tüm bu tartışmalara kurban gitmek istemediğini söylüyor. En büyük korkusu ise karikatüristleri dahi görmemiş biri tarafından tehdit olarak görünmek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title