Haberler

Aydın'da Terzilik Mesleği Unutulmaya Yüz Tuttu

Ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan terzilik önce konfeksiyona yenik düştü, ardından az sayıdaki usta çırak bulamayınca meslek unutulmaya yüz tuttu.

Ülke genelinde olduğu gibi Aydın'da da bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan terzilik önce konfeksiyona yenik düştü, ardından az sayıdaki usta çırak bulamayınca meslek unutulmaya yüz tuttu.

Aydın Hasırcılar Pazarı'nda yaklaşık 38 yıldır mesleğini sürdüren Mevlüt Özen, "Artık müşteri değil çırak bekliyoruz. Terzilik aynı zamanda önemli bir zanaattır ama, bir çok meslekte olduğu gibi bu meslek de unutulmak üzere" dedi.

Ahilik geleneğinde 'pabucun dama atılması' geleneği olduğu gibi 'El verme' geleneği olduğunu ve ustası Erol Kaya'dan aldığı eli bir başkasına veremediği için üzgün olduğunu belirten Mevlüt Özen, "Bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, tekstil atölyelerinin yaygınlaşması ile beraber durma noktasına geldi. Gelişen teknoloji ve ekonomik sebepler nedeniyle eski el sanatı meslekler yok olmaya yüz tutarken, bugün artık terzilik mesleği de zamana direniyor. 1977 yılında bu işe çırak olarak başladım. Daha sonra usta olup dükkan açtım. Bir şekilde yaş kemale erdi ama mesleği öğretecek kimse bulmadığım için üzgünüm" dedi.

"HAZIR KALIPLAR EL EMEĞİNİN YERİNE TUTMAZ"

Gelişen teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi bazı durumlarda bazı güzellikleri de yok ettiğini belirten Mevlüt Özen, "Aslında herkesin kendine özel bir kalıbı vardır. Şimdi herkes hazır giyiniyor, terzinin elinden çıkan kıyafetin zarafeti ile makinden hazır kalıp çıkan kıyafetin zarafeti aynı olmaz. Fakat ekonomik nedenlerle herkes hazıra yöneldi. Mesleğin de kıyafetin de kıymeti kalmadı. Şimdi sanatçılara ve büyük işadamlarına özel terzilik yapanların işleri ve kazançları güzel. Bizim meslek bu gidişle bizimle birlikte ölecek" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasırcılar Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title