Haberler

Atatürk'ün Sinop'a Gelişinin 79. Yıldönümü

Atatürk'ün Sinop'a Gelişinin 79. Yıldönümü, Düzenlenen Bir Dizi Etkinlikle Kutlandı.

Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 79. yıldönümü, düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

"TCG Sokullu Mehmet Paşa" gemisiyle Sinop'a gelen Deniz Harp Okulu öğrencileri de etkinliklere renk kattı. 15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki M. Akif İlköğretim Okulu bahçesinde halka göstermişti.

Yıldönümü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı iskele meydanında toplanan vatandaşlar ve devlet erkanının katılımı ile bir tören düzenlendi. Törende, öğrenciler burada vali Zeki Şanal'a Türk bayrağı verdi. Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, Valilik önüne kadar yürüdü. Deniz Harp Okulu öğrencilerinin askeri bando eşliğinde gerçekleştirdiği yürüyüş ise vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Yürüyüşün ardından Vali Zeki Şanal, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı. Daha sonra Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Daha sonra Atatürk'ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği M. Akif İlköğretim Okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. Programa İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Faruk sayıl, Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, İl Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, Sokullu Mehmet Paşa Gemisi'nin Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Armağan Kurgan, Başsavcı Sadettin Arslan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu ile daire müdürleri katıldı.

(SÖ-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title