Haberler

Aşık Reyhani Vefatının 11. Yılında Anıldı

Aşıklık geleneğinin önde gelen isimlerinden Erzurumlu Aşık Yaşar Reyhani, ölümünün 11. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Aşıklık geleneğinin önde gelen isimlerinden Erzurumlu Aşık Yaşar Reyhani, ölümünün 11. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa, Aşık Reyhani'nin kızı Yasemin Şahbaz ve oğlu Ozan Reyhani ile halk ozanları Nuri Çırağı, Fuat Çerkezoğlu, Sıtkı Eminoğlu, Erzade Kapan, Cemal Divani, Ahmet Poyrazoğlu, Orhan Üstündağ, İhsan Öksüz, Erol Şahiner, Mevlüt Merdoğlu, Aşık Süphani, Yıldırım Burhani ve Tahsin Duygulu katıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mevlüt Doğan, programda yaptığı konuşmada, aşıklık geleneğinin Türk kültüründe önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Aşıkların toplumun sözcüsü durumunda bulunduğunu dile getiren Doğan, aşıklık geleneğinin belirli kuralları olan şiirin kalıcı ve etkileyici özelliğinden yararlanarak, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler bütünü olduğunu ifade etti. Doğan, şunları kaydetti:

"Anadolu'nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan aşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikaye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır. 74 yıla sığan ve ömrünü Anadolu'ya adayan büyük usta Reyhani, sözlü geleneğimizi sazıyla, sesiyle ve unutulmaz mısralarıyla nesilden nesile aktarmıştır."

Aşık Reyhani'nin Michigan Üniversitesi bünyesindeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümünce 1992 yılında fahri öğretmenlik belgesi ile taltif edildiğini hatırlatan Doğan, Reyhani'nin uluslararası alanda da tanınan, bulunduğu çağa yön veren emsalsiz bir sanatkar olduğunu vurguladı.

Mevlüt Doğan, "Erzurum'un ruh ve gönül dünyasını Yunusça dile getiren bu tefekkür adamı, Köroğlu, Karacaoğlan ve Pir Sultan Abdal gelenekleriyle yoğrulan Anadolu yurdunda kendine has geliştirdiği yöntemle aziz milletimizin bağrında büyük bir yer edinmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından halk ozanları, Aşık Reyhani'nin eserlerini seslendirdi.

Programın sonunda halk ozanlarına, günün anısına, başta Reyhani olmak üzere tüm aşıklar için toprakla buluşturulan fidanların sertifikası hediye edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Erkal İhsan Öksüz Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title