Haberler

    Anadolu mutfağını dünya trendlerine uyarladım

    ? Yeni kitabınızda geleneksel yemekleri modernleştirerek farklı reçeteler oluşturuyorsunuz. Yola çıkış fikriniz neydi?

    ? Yeni kitabınızda geleneksel yemekleri modernleştirerek farklı reçeteler oluşturuyorsunuz. Yola çıkış fikriniz neydi?

    Bir yemek kültürü araştırmacısı olarak, dünyadaki yeme-içme alışkanlıklarının, lezzet anlayışlarının son yıllarda değiştiğini gördüm. 2000'li yıllarda başlayan yeni beslenme trendleri, neredeyse insanların yaşam şekline dönüştü. Vegan-vejetaryen beslenme, glütensiz, alkali, probiyotik diyetler gibi onlarca popüler beslenme trendinden bahsediliyor artık. Anadolu mutfağının bilinen birçok yemeğini bu trendlere uygun olarak yeniden yorumladım.

    ? Nasıl reçeteler oluşturdunuz?

    Bazı yemekler için özel baharat karışımları hazırladım. Glütensiz kalburabastı, kivi soslu marul salatası, kinoalı mercimek köftesi gibi daha sürdürülebilir, inovaktif tarifler hazırladım. Anadolu mutfağına sahip çıkarken, bu kez onu biraz güncellemek, hafifletmek, dünya trendlerine uyarlamak istedim. Bu yüzden kitabın alt başlığını 'Gelenekten Geleceğe Türk Mutfağı' olarak özellikle vurguladım.

    ? Bu akım dahilinde kendi mutfağınızda da değişiklikler yaptınız mı?

    Ben de evimin mutfağında ve sofralarımda epeyce reform yaptım. Tüm yemeklerimde zeytinyağı kullanırken yağı, şekeri, unu çok azalttım. Yani daha bilinçli bir beslenme ve yemek düzeni oluşturdum.

    ? Türk mutfağı inovatifleşmeye ne kadar uygun?

    Unutulmuş, bir kenara atılmış, kayda alınmamış o kadar zengin reçeteler var ki. Bunları derlemek bile yıllarımızı alabilir. Mesela Çankırı'nın kara turpla yapılan bir kavurma yemeği, Elazığ'ın bol vişneli helvası, Mersin, Mut, Ermenek yöresinin susamlı, yerfıstıklı batırığı, Kastamonu'nun kara çorbası... Ancak bu yemeklerin tekrar tekrar yapılıp, bazı değişikliklerle yeniden denenip reçetelenmesi, inovatif bir tarife dönüştürülmesi, zaman alan çalışmalar.

    ? Yeni reçeteler yaratırken hangi gıdaları ön planda tuttunuz?

    Milli soslarımız olan nar ekşisi ve tahini mümkün olduğunca çok kullanıp, yemeklere ve salatalara meyve katmaya, çorbalardaysa tahılla sebzeyi bir araya getirmeye çalıştım. Öte yandan dünyada süper besin olarak adlandırılan, sık sık tüketilmesi önerilen kırmızı pancara, greçkaya (karabuğday), avokadoya, yeşil mercimeğe, kinoaya da bolca yer verdim. Ketentohumlu, yulaf ezmeli, glütensiz unlu, avokadolu, muzlu, az şekerli, düşük kalorili kekler, hamur işleri hazırladım. Benim gibi çorbacılar için bolca kemik suyu kaynattım. En favori çorba tarifimse 'yerelmalı ve balkabaklı tarhana çorbası' oldu.

    "Ben çok sıkı bir kimyoncuyumdur. Hemen her yemeğe katarım. Bir de KKZ dediğim; kimyon, karabiber ve zerdeçal karışımım var. Buna sihirli karışım diyorum."

    Yerelmalı, balkabaklı tarhana çorbası

    KİTAPTAN....

    ? Malzemeler: 4-5 adet ufak boy yerelması, 1/2 ince dilim balkabağı (yaklaşık 200 gr), 1 adet orta boy kuru soğan, 1/2 adet orta boy kereviz, 2 sap pırasa (sadece beyaz kısımlarını kullanacağız), 50 gr tereyağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı toz tarhana, 2'şer çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, toz zerdeçal, 2 su bardağı süt, 5 su bardağı soğuk içme suyu

    ? Yapılışı: Yerelmalarını soyup tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Aynı şekilde balkabağını, soğanı, kerevizi ve pırasayı da tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Tüm sebzeleri büyük bir tencereye koyun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip orta ısılı ateşe oturtun. Ara sıra karıştırarak 7-8 dakika pişirin. Tarhanayı tıpkı tuz gibi serpiştirip, karıştırın. Tereyağı, tuz ve tüm baharatı da ekleyin. Süt ve içme suyunu koyup çorbayı karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve ateşi biraz kısın. Yaklaşık 25-30 dakika sonra sebzeler iyice yumuşamış olacaktır. Çorbayı ocaktan alın. İsterseniz bir el blendırını tencereye daldırıp sebzeleri püre haline getirin. Boza kıvamlı çorbayı servise sunun.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title