Haberler

Ahilik Haftası

Edirne'de yılın ahisi seçilen oto tamircisi Hasan Yılmaz için Şed Kuşatma Töreni düzenlendi.

Edirne'de yılın ahisi seçilen oto tamircisi Hasan Yılmaz için Şed Kuşatma Töreni düzenlendi.

Edirne Sanayi Sitesi Düğün Salonu'nda gerçekleşen törende, Yılmaz'ın şeddini Edirne Valisi Günay Özdemir kuşattı.

Burada konuşan Özdemir, ahilik sisteminin dünyaya örnek olan bir yapı olduğunu söyledi.

Ahiliğin Türk kültüründeki önemine vurgu yapan Özdemir, "Ahilik teşkilatı Anadolu'nun fethiyle başlayan Edirne'de bir medeniyetin simgesi haline gelen, daha sonra da dünyaya örnek olan bir anlayış. Ahilik kültürümüzde çok önemli bir sahip." dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da ahiliğin zanaatların gelişmesine katkı sağladığını belirterek, "Ahi Evran'ın neredeyse 700 yıl öncesinde başlatılan gelenek bir dönem unutulsa da sonra tekrar gün yüzüne çıkartılmış. Zanaatın gelişmesinde çok önemli bir süreç olan çırak-usta-kalfa geleneğini bugün günümüzde yaşatmaya devam etmekteyiz." şeklinde konuştu.

Edirne Ticaret Müdürü Mahmut Altun ise ahilik teşkilatının günümüz ticaret yapılarının temel taşı olduğunu ifade etti.

Esnaf ve sanatkarların ülke ekonomisi ve ticaretine büyük sağladığını vurgulayan Altun, "Esnaf ve sanatkarlarımız yaptıkları işlev itibariyle ülke ticaretinin kılcal damarlarıdır. Büyüklerin mal ve hizmet üretimlerini ülkenin metropolünden mezrasına kadar taşıyan, satan ve satış sonrası hizmet veren esnaf ve sanatkarlarımızdır. Bu kanalları açık tutmadığımız takdirde yapılan üretim ve hizmet akışı durur ve dolayısıyla büyüklerde üretemez hale gelir." ifadelerini kullandı.Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (EDESOB) Başkanı Emin İnağ da ahiliğin bir yaşam kültürü olduğunu belirterek, "Ahilik tarihe atılmış çok güzel bir tohum. Günümüzde de bunun etkilerini görmekteyiz. Yalnızca bizde değil, yabancı devletlerde de uygulamalarımız var. Eğer kazanmak istiyorsak Ahi Evran'ın ilkelerini dinlemek zorundayız." diye konuştu.

Yılın ahisi seçilen Hasan Yılmaz da usta-çırak ilişkisinin sağlıklı şekilde devam edebilmesi için meslek liselerinin daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl ilk kez seçilen yılın kalfası traktör tamircisi Ata Tülü'nün şeddi Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yılın çırağı biçerdöver tamircisi Hüsnücan Sever'in şeddi de EDESOB Başkanı Emin İnağ tarafından kuşatıldı.

Törenin sonunda, katılımcılara pilav ve ayran ikramı yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Altun Recep Gürkan Hasan Yılmaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title