Haberler

88 Akıl Hastası Yeniden Doğdu

Onların Şimdiye Kadar Nüfus Cüzdanları Hiç Olmadı. Onların Şu Ana Kadar Devlet Gözünde Yaşadıkları Bile Belli Değildi. 6 Ay Önce Hastaneyi Ziyareti Sırasında Durumu Öğrenen Kaymakam Dursun Ali Şahin'in Girişimleriyle 'Kronik Akıl Hastaları'na Kimlik Çıkartılması Kararlaştırıldı. Kimlik Sahibi Olm...

Onların şimdiye kadar nüfus cüzdanları hiç olmadı. Onların şu ana kadar devlet gözünde yaşadıkları bile belli değildi. 6 ay önce hastaneyi ziyareti sırasında durumu öğrenen Kaymakam Dursun Ali Şahin`in girişimleriyle `Kronik akıl hastaları`na kimlik çıkartılması kararlaştırıldı. Kimlik sahibi olmayan hastalar tek tek tespit edildi, arkadaşlarının hitap ettiği Garip, Kadife gibi isimlere bağlı kalınarak kimlik hazırlanmaya başlandı. Soyadı, anne ve baba isimleriyle doğum tarihleri kaymakam tarafından uygun görüldü. Çoğu kafiyeli olan isimler için hazırlanan kimlikler, `sağlık` gerekçesiyle törene getirilmeyen hastaların kimlikleri mahkemece tayin edilen kayyumlara teslim edildi.

Kimlik teslim törenine Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Medaim Yanık ve kayyumlar katıldı. Aileleri tarafından terk edilen hastalara devletin yumuşak yüzünün sahip çıktığını söyleyen Kaymakam Dursun Ali Şahin, ¨Bir ziyaret sırasında onlarca insanın kimlik sahibi olmadığını öğrendim. Bu insanlar her ne kadar o hastanede yaşıyor, orada barınıyor olsalar da toplumun bir parçası olduklarını unutmamak gerekiyordu. Ben de hakimlerimizle, hastane başhekimliği ve nüfüs müdürlüğü ile görüşerek konunun çözümlenmesi için girişimlerde bulundum. 88 akıl hastasına, hastane personeli vasilik yaparak kimliklerinin çıkartılması sağlanmış oldu¨ dedi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Medaim Yanık, ¨Bu hastalarımız yıllardır hastanemizde tedavi görmekteler. Onların masrafları ise hastanemize oldukça yüklü oluyordu. Şimdi nüfus cüzdanlarıyla kendilerine çıkarılacak olan Yeşil Kartlar`la bundan sonraki tedavilerini ve ilaçlarını karşılayacaklar. Böylelikle de hastanemiz yılda en az iki trilyon sağlık harcamasından kurtulmuş olacak¨ dedi.

Kimliklerine kavuşan akıl hastalarının diğer sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için de en kısa zamanda yeşilkartlarının hazırlanacağını sözlerine ekleyen Kaymakam Dursun Ali Şahin`e teşekkür amacıyla hastaların yaptığı bir vazo hediye edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title