Haberler

5 Ayrı Koruma Kurulu Kararı Ayder'i Koruyamadı (2)

BAŞKAN HAŞİMOĞLU AYDER'İ DEĞERLENDİRDİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında Ayder ve Uzungöl'deki gelişi güzel yapılaşmayı gündeme getirmesinin ardından Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ak Partili Osman Haşimoğlu, Ayder bölgesindeki çalışmalarla ilgili açıklama yaptı.

BAŞKAN HAŞİMOĞLU AYDER'İ DEĞERLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında Ayder ve Uzungöl'deki gelişi güzel yapılaşmayı gündeme getirmesinin ardından Çamlıhemşin Belediye Başkanı Ak Partili Osman Haşimoğlu, Ayder bölgesindeki çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Haşimoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin değerlendirmesini doğru bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız doğru söylüyor, doğru olanların yapılmasını arzu ediyor. Niyeti çok belli. İnşallah akıbetimizde hayırlısı olur. Ayder Doğu Karadeniz'in turizminde gerçekten lokomotif olan bir yer özelliği ile, güzelliği ile Kaçkar Dağları'nın zirvesine en kolay ulaşılan bir noktada olması münasebetiyle, özel bir yerdir. Karadeniz'de ve Ayder'de arz talep gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Bu talebi karşılayacak fiziki mekanlar yapılmak isteniyor. Bu nedenle Ayder'deki imar planları ve mevzuatlar müsait olmadığı için planlı yapılaşmaya izin verilemiyor. Bu nedenle izin olmayınca kaçak yapılaşma gündem oluyor ve bu zamana kadar hep böyle geldi."

Ayder'in TOKİ koordinatörlüğünde gündem olduğunu ifade eden Başkan Haşimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara Cumhurbaşkanımız diyor ki: bir dur deyin. Türkiye'de hiç bir örneği olmayan 5 bakanlığın ortak protokol imzalandığı bir protokolle Ayder'i Başbakanlığın, TOKİ'nin koordinatörlüğünde gündem oldu. Buna örnek olacak yaylalar var. Örnek Uzungöl ama öncelikle Ayder'e yapılacak sonrasında da Uzungöl'e de aynı statü uygulanacak. Yapılmak istenen şu: Ayder'deki çarpık yapılaşmayı önlemek. Düzenli planlı bir yapılaşma getirmek ve Ayderin doğal kültür yapısını bozmamak. Cumhurbaşkanımızın başına koyduğu kriter, konutlar, konut olacak alanlar, zemin, ticari işletme pansiyon ve otel gibi işletmeler Bodrum zemin + 2'yi geçmeyecek. Ayder de bu durumda hemen hemen yapılaşmaya elverişlidir."

'AYDER'DE ÇEŞİTLİ SORUNLAR VAR'

Ayder'de başka sorunlara dikkat çeken Başkan Haşimoğlu, "Ayder'de başka çeşitli sorunlar da var. Trafik, kamusal alan, park ve ulaşım sorunları var. Günde 12 bin aracın girdiği, günlük sadece 25 bin ziyaretçinin ziyaret ettiği bir yerdir Ayder, ancak bunun 4 binlik kısmının konaklamasını karşılayabilen bir Ayder var. Bu yoğunluğu altyapıları tamamlayarak sürdürülebilir bir Ayder 100 sene, 200 yüz sene sonrasına hitap edecek bir Ayder yapılandırılması tasarlanıyor şuanda" diye konuştu.

"AYDER'DE TOKİ KONUT YAPIP SATMAYACAK"

TOKİ'nin ön görülen yapılandırma çalışmalarıyla Ayder'de çok katlı yapıların yer almayacağını da dile getiren Osman Haşimoğlu, "TOKİ Ayder'deki yapılandırmada kar amaçlı konut, işyeri yapıp satmayacak" dedi. Projeyi 5 bakanlığın yürüttüğünü belirten Osman Haşimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beş bakanlığın ortak yürüttüğü bir proje bu. Hak sahiplerinin haklılıklarına göre tekrar haklarını iade edip planlı bir yapılaşma gerçekleştirilerek Ayder'i sürdürülebilir bir hale getirilmek amaçlanacak. Ayder'de devasa binalar, oteller yapılıp satılmayacak. Ayder'de yeniden yapılan yapılanmayla beraber hak sahipleri mağdur edilmeyecek. Çok güzel bir Ayder olacak örnek bir Ayder olacak. Ayder Karadeniz'in ilk ayağı lokomotifini oluşturuyor bu bir ilk olacak. Yayla turizmi Türkiye'de çok hızla gelişen bir turizm, Ayder de bunun ilk ayağını oluşturuyor. Bu da örnek olacak ve bütün yaylalar şimdiden sonra oradaki doğal şartlarla ve yapılarla ibare edilecek. Çalışmalar bölgenin kültür ve doğa yapısını bozmadan yapılacak. Bütün mücadele de bunun için."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Osman Haşimoğlu Çamlıhemşin Uzungöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title