Haberler

33. Abant Platformu -

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca (GYV) bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Abant Platformu, Akçakoca ilçesinde başladı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca (GYV) bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Abant Platformu, Akçakoca ilçesinde başladı.

" Türkiye'nin Yönü" başlığıyla toplanan platformda "Türkiye'nin küresel sistemdeki yeri", "sistem tartışmaları ve kuvvetler ayrılığı", "sivil toplum ve siyasal katılım", "demokrasi, iktisadi kalkınma ve çevre sorunları", "demokratik temsil sorunları" ve "çoğunlukçuluk ve çoğulculuk" konuları tartışılacak.

Toplantının 2. oturumunda konuşan Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun, Kürt sorununun ülkenin en önemli sorunu olduğunu, bununla ilgili siyasi iktidarın barışçıl ve demokratik çözüme niyet ettiğini söyledi.

"Taraflar silahlarını susturmuş" diyen Solgun, "Biz haklı olarak kalıcı barış ortamının tesis edilmesini istiyoruz. Böyle önemli bir konuda sadece istemek yetmez, kalıcı bir çözüm ve çözüm süreci ne demek, tüm yurttaşların bu konuda durduğu bir yeri ve görüşü var. Örneğin birileri, kalıcı çözümün, bağımsız Kürdistan'ı kabul etmek olarak da düşünebilir. Bir başkası özerkliği savunabilir. Bir başkası başka bir çözümü savunabilir" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır da öncelikle platformun isminin "Türkiye'nin Yönü" olmasını çok anlamlı ve yerinde bulduğunu dile getirdi.

Siyasal katılmın aslında, her düzeyde ortak aklın işletilmesi olduğunu vurgulayan Çukurçayır, "İnsanlık tarihinin tüm mücadelesi, bireyin devlet karşısında güçlenmesi, hak ve özgürlüklerinin korunmasıdir çünkü devlet modern tabirle meşru şiddet tekelini elinde bulunduran bir aygıt. Bu tekeli de keyfi olarak kullanmaması için hak ve özgürlüklerin tanımlanmış olması gerekiyor. Demokrasinin özünde ruhu katılımdır. Demokrasi, diyalojik bir sistemdir. Etkileşime dayanır. Monolojik bir sistem olarak demokrasi tahayyül ederseniz, onun adı otoriterleşme, despotizm olur" şeklinde konuştu.

Platform, 3 gün sürecek.

Kaynak: AA / Güncel

Akif Çukurçayır Cafer Solgun Akçakoca Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title