Haberler

15 Temmuz'da Taksim'e Çıkan Askerlerin Yargılandığı Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 11'i tutuklu, 4'ü firari 99 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması başladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 11'i tutuklu, 4'ü firari 99 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması başladı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan duruşmada, tutuklu 11 sanık, 2 tutuksuz sanık ve olaylarda yaralanan müştekiler ile tarafların avukatları hazır bulundu. Milli Savunma Bakanlığı'nın avukatının da geldiği duruşmaya, 15 tutuksuz sanık ise SEGBİS sistemiyle katıldı. Duruşmaya ayakta izleyici alınmaması nedeniyle, bazı müşteki ve sakın yakınları salona giremedi.

Duruşma, sanıklara yoklama işlemi yapılmasıyla başladı. Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, bu dava dosyasının, TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin ölümü ile 50 kişinin yaralanmasına ilişkin 32 sanık hakkında açılan dava dosyası ile birleştirilmesine karar verildiğini ancak söz konusu karara itiraz edildiği için bugün sadece bu dosyada savunması henüz alınmayan 16 sanığın beyanlarıyla devam edileceğini söyledi.

Duruşma, SEGBİS aracılığıyla salona bağlanan tutuksuz sanıkların savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

Sanık savunmaları başladığı sırada, duruşma salonunun koridorunda, salona giremeyen sanık yakınları ile darbeci askerler tarafından yaralanan müştekiler arasında, kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbedeye, olay yerine gelen çok sayıda güvenlik görevlisi ve polis müdahale etti. Güvenlik görevlileri, sanık yakınları ile müştekilerin arasına bariyer koyarak gerginliği önledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 15 Temmuz'da darbeci askerlerce Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin hazırlanan 226 sayfalık iddianamede, 11'i tutuklu 4'ü firari 99 sanık bulunuyor.

Yargılanan 99 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, 5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

"Yıkın, ateş edin, yine de Taksim'e gidin"

İddianamede, Taksim Meydanı'nı işgal eden askerlerin, talimatları İstanbul'daki ana darbe davası sanıklarından Nebi Gazneli ve Müslüm Kaya'dan aldıkları ifade ediliyor. Sanıkların emniyet ve savcılık ifadelerinin yer aldığı iddianamede, 15 Temmuz 2016'da Hasdal Kışlası 6. Motorlu Piyade Alayı eski komutanı Albay Müslüm Kaya ile yeni alay komutanı Nebi Gazneli'nin durum hakkında telefon görüşmesi yaptıkları ve "Önünüze çıkan barikatları yıkın, ateş edin, yine de Taksim'e gidin" diye açıkça halka ateş edilmesi yönünde talimat verdikleri belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Savunma Bakanlığı Selçuk Yalçın Harbiye Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title