Haberler

Kars'ta Eğitime Katkıda Bulunan Hayırseverlere Takdir Belgesi

Kars'ta Eğitime Katkıda Bulunan Hayırseverler İçin Düzenlenen Gecede Konuşan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, "Bizim Sesimize Kulak Verin. Çünkü Biz, Dağlardaki Kızlarımızın ve Çocuklarımızın Seslerine Kulak Veriyoruz. Bu Çığlığı Hepimiz Duymak Zorundayız. İşadamlarının Desteğine İhtiyacımız Var." Diye Konuştu.

Kars'ta eğitime katkıda bulunan hayırseverler için düzenlenen gecede konuşan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, "Bizim sesimize kulak verin. Çünkü biz, dağlardaki kızlarımızın ve çocuklarımızın seslerine kulak veriyoruz. Bu çığlığı hepimiz duymak zorundayız. İşadamlarının desteğine ihtiyacımız var." diye konuştu.

"Haydi Kızlar Okula", "Eğitime Yüzde 100 Destek" projeleri kapsamında Kars'ta okul yapan veya onaran işadamlarını onurlandırmak amacıyla hayırsever ve emeği geçenler için düzenlenen gecede Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gönderdiği takdir belgeleri dağıtıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda dün akşam yapılan belge dağıtım törenine; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Haydi Kızlar Okula Kampanyası İl Koordinatörü Vali Eşi Fatma Yeşim Erden, kampanyanın üyesi Belediye Başkanı Eşi Ayşe Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, işadamları ve bazı işadamlarının temsilcileri, daire amirleri ile Kars'taki yatırımcı firmaları ve işletme sahipleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan gecede sahne alan Gül Ahmet Aytemiz Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik grubu yöresel türkülerle salondakileri duygulandılardı. Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars'a yatırım yapan işadamları Resul Yıldız, İsmail Aytemiz'in okul dışında da bir çok yatırımlarının olduğunu hatırlattı. Bu işadamlarıyla Karslılar olarak gurur duyduklarını söyleyen Alibeyoğlu, vergiden muafiyetin olmasına rağmen diğer bir çok işadamlarının yatırım yapmamasının üzüntüsünü yaşadığını belirtti. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki vakıfları da eleştiren Alibeyoğlu, "Kars dernekleri oralarda "Kaz Gecesi, "Kete Gecesi" gibi etkinlikler yapıyorlar. Böyle hemşehrilik dayanışması çok güzel ama, bunlar burada yatırıma dönüşmediği sürece hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu birlikteliklerin hiçbir anlamı yok. Onunu için yaşadım diyebilmek için yaşamayı yaşamak lazım. İş adamlarımıza buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Onlar Kars'a yatırım yapsınlar, okullar yapsınlar. Okulları yapıyoruz ama bu kurumları kullanacak insan malzemesi de zayıf. Onlar içinde okullar lazım. Günümüzde en büyük sorun kalifiye insan sorunudur. Başbakanımızın da dediği gibi ülkemizde öğretim var ama eğitim yok. Onun için bu tür yerlere çok fazlasıyla ihtiyacımız var" dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden de yaptığı duygusal konuşmasında, şunları söyledi: "Milli Eğitim camiası olarak ilimizde personel bakımından özellikle de öğretmen bakımından çok büyük bir sıkıntımız yoktur. Ama, fiziki mekanların iyileştirilmesi konusunda okullaşma ve okul yapma konusunda ihtiyacımız var. Elbette ki kamunun kaynaklarıyla bazı okullarımız yapılıyor, ancak bunların yetmediği bir gerçek. Hayırseverlerimizin, iş adamlarımızın desteğine ve yardımına ihtiyacımız var. Bunu, geleceğimiz için, nesillerimiz için istiyoruz. O bakımdan gerek Karslı, gerek Kastamonulu ve gerekse de İstanbul'da, Ankara'da, Bursa'da ve diğer illerde bulunan iş adamlarımıza buradan sesleniyoruz. Bizim sesimize kulak verin. Çünkü biz, dağlardaki kızlarımızın ve çocuklarımızın seslerine kulak veriyoruz. Bu çığlığı hepimiz duymak zorundayız. Eğer geleceğimizi şekillendirmek istiyorsak bundan geri kalamayız."

Konuşmalardan sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, eğitime katkı sağlayan iş adamları ve kurum amirlerine gönderdiği takdir belgelerinin dağıtımına geçildi. Vali Erden, Bakan Çelik'in, Başkan Alibeyoğlu'na gönderdiği takdir belgesini vermeden önce söylediği, "Eşi Ayşe hanımla birlikte eğitime yürekten destek veriyorlar. Bu belgeyi fazlasıyla hak etmiştir. Ben bakanımızın gönderdiği belgeyi gönül rahatlığıyla ve huzurla kendisine takdim ediyorum" sözlerden duygulanan Başkan Alibeyoğlu da, "Sayın Valimizin eşi ve hayırsever gönüllü eğitim sevdalılarının kar kış demeden "Haydi Kızlar Okula" kampanyasında büyük emek verdiler. Bende bu belgeyi eşimle paylaşmanın onurunu yaşıyorum" diye konuştu.

4 yılda Kars'taki okulların yapımı ve onarımında emeği geçen iş adamlarına ve temsilcilerine belgeleri dağıtıldı.

KAMPANYAY İLE YAPILAN OKULLAR

İsmail Aytemiz Kars merkezde 204 öğrenci kapasiteli Gülahmet Aytemiz Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Pansiyon İnşaatı. Proje tutarı 900 bin ytl

Nesim Yıldız: Kağızman'da 16 derslik Halime Arslan Yıldız İlköğretim Okulu Proje tutarı 584 bin 503 ytl

Güler Sabancı :Kars merkezde 200 öğrenci kapasiteli Kars Merkez Sabancı Kız Öğrenci Yurdu Proje tutarı 350 bin ytl

Yetkin Kaya: Arpaçay'da 8 derslikli Değirmenköprü Köyü İsmet Kaya İlköğretim Okulu Proje tutarı 420 bin ytl

Esin Çağdaş: Kağızman'da 5 derslikli Paslı Köyü Esin Çağdaş İlköğretim Okulu Proje tutarı 150 bin ytl

Önder Şahan: Sarıkamış'ta 5 derslikli Güllüce Köyü Önder Şahan İlköğretim Okulu Proje tutarı 150 bin ytl

Doğan Gazetecilik A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan: Sarıkamış'ta 100 öğrenci kapasiteli Milliyet Gazetesi Sarıkamış Kız Öğrenci Yurdu Proje tutarı 382 bin ytl.

Nazan Bergişadi :Selim'de 5 derslikli Gelinalan Köyü Eczacı Canan Belgişadı İlköğretim Okulu Proje tutarı 150 bin ytl.

Celal Aras: Selim'de 3 kat Öğretmenevi Proje tutarı 400 bin ytl.

Vasfiye Eriş :Selim'de 100 öğrenci kapasiteli Kazım Eriş Kız Öğrenci Yurdu Proje tutarı 500 bin ytl.

Sanatçı Yavuz Bingöl: Sarıkamış'ta Hamamlı Köyü İlköğretim Okulu onarımı Proje tutarı 35 bin ytl.

İsmet Güresen: Digor'da Dağpınar Beldesi Çağdaş Yaşam Nuri Güresen İlköğretim Okulu onarımı Proje tutarı 100 bin ytl.

Eczacılar Birliği :Kars merkez Alaca Köyü İlköğretim Okulu onarımı Proje tutarı 20 bin ytl.

Hüsnü M. Özyeğin: Vakfı Kars merkezde 16 derslikli Hüsnü M. Özyeğin Anadolu Lisesi Proje tutarı 1 milyon 200 bin ytl.

Kaan Topkaya, Tolgahan Topkaya: Kağızman'da 5 derslikli Çiçekli- Afetevleri Fikri Topkaya İlköğretim Okulu Proje tutarı 230 bin ytl.

Necmi Kadıoğlu: Susuz'da 4 derslikli Büyük Çatak Afetevleri Köyü İlköğretim Okulu (Devlet desteği ile)

Doğuş Grubu POAŞ ve Selektif Direkt Tanıtım A.Ş. Kars merkezde İlköğretim 1. ve 2. sınıflara yönelik ağız ve diş sağlığı eğitimi ve bakımı

Yadigar- Mehmet Binal: Kars merkezde 100 öğrenci kapasiteli Atatürk Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi Kız Yurdu Proje tutarı 450 bin ytl.

Kars Valiliği'nden edilen bilgilere göre, il de 8 okulda 100 derslik ihtiyacı bulunuyor. Toplam proje tutarı 8 milyon 900 bin ytl. 2 ilköğretim okulunun onarım ihtiyacı var. Toplam proje tutarı 490 bin ytl. Kars merkezde 5 okulun yeni binaya ihtiyacı var. Toplam derslik sayısı 80.

Orta öğretim kurumlarında ise :16 okulun onarım ihtiyacı için toplam, 2 milyon 200 bin ytl gerekiyor. 12 Ortaöğretim kurumunun 1 milyon 70 bin ytl'lik donanım ihtiyacı bulunurken, 1 okulun 100 bin ytl tutarında bilgisayar malzemesine, 1 okulun 170 bin TL tutarında jeneratör ve otoya, 1 okulunda 300 bin TL tutarında öğretmen odası, sınıf dolabı ve yakacağa ihtiyacı var.

Ayrıca Kars'ta 2007 yılı yatırım programı içinde de 14 okula 103 yeni derslik, 46 okulun onarımı, 28 okula 133 ek derslik, 6 okula pansiyon, 30 okula tuvalet teklif yapıldı.

(BA-İRT-Y)

16.05.2007 15:05 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title