Haberler

Özsaygı...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
21.04.2022 02:36

Özsaygı, kişinin kendi değeri hakkında verdiği karar ve duyguyu ifade eder. Kişi kendisini değerlendirmesinin sonucunda olumlu ve olumsuz davranışlarını, varsa hatalarını kabul ederek ve kendisine bütünüyle vermiş olduğu değer ve saygıdır. Hayatta yaptığı yanlışları fark etmek, pişmanlık duymamak, yanlışlarını bilip değiştirmesi, yaşanan her şeye ve evrene bütünün parçası olarak bakmak, hayatında kendisinin en iyi halini ortaya çıkarması da bana göre öz saygıdır. Yaşam şartları gereği her zaman her şey yolunda gitmese bile kişinin yaşadığı olaylara duygusal yaklaşarak hatalar yapması, bu hataları bilip vazgeçmemek ise kendisine yapacağı en büyük kötülüktür. Burada yanlış yada doğrudan bahsetmiyorum. Yanlış ve doğru kavramları kişilere göre değişkenlik gösterir. Burada yaşanılan olayda kişinin duygularını dinleyerek ileride üzüleceği durumları yaşatması durumu kendisine saygısızlıktır.

ÖZSAYGINIZI ARTTIRMANIN YOLLARI

*Hayatınızda yaşadığınız tüm olumsuzları (hüzün, acı, ayrılık, terk edilme, aldatılma, yetersizlik, anlaşılmama) tüm negatif olayları ve duyguları öncelikle kabul edin.

*Kendinizi suçlamaktan, kurban rolüne düşmeyi şimdi ve şuanda bırakın. Geçmişte yaşanan anıları yada kişileri hatırlamaktan vazgeçin. Derslerinizi alın ve ileriye bakın.

*Kendinize yaptığınız haksızlıklar, yanlışlar ve hatalar var ise kendinizden özür dileyin. Ve kendinizi affedin.

*Başkalarına karşı net, açık ve dürüst olun. Kendinizi ve fikirlerinizi paylaşmaktan korkmayın. İstemediğiniz durumlara hayır demeyi benimseyin.

*Herkesin eşit olduğunu bilin. Kişileri birbirlerinden ayıran değerler maddiyat değil karakter, kişilik ve kişinin kendisini geliştirmesidir.

*Günlük rutin işlerinizde kendinize 20 dakika da olsa zaman ayırın. İş hayatınızda çay ya da kahve alıp kendinizi dinlendirin.

*İş hayatınızda, aile hayatınızda, sosyal çevrenizde, ikili ilişkilerinizde kendinizi takdir edin. Kendini takdir etmek öz saygınızı yükseltirken içsel motivasyonunuzu yükseltir.

*Kendinizi ödüllendirin. Kendinizi takdir edin. Kendinizi olduğunuz gibi onaylayın. Özsaygınızı kimsenin sarsmasına izin vermeyin. Kendinizi koşulsuz sevin.

title