Gülümsemenin anlamları :)
Özge Avcu
'' Gülümsemek; adaleti bozuk düzene sessiz bir küfürdür. '' Nede güzel söylemiş rahmetli Nazım Hikmet… Bazen düzeni bozuk dünyaya ve bazense egosu boyunu aşmış kendini bir şey sananlara verilecek en güzel küçümseyici tepkidir. Gülmenin, bünyeye verdiği pozitif etkilerden bahsetmeyeceğim ki, bunu bilmeyen yoktur. Bilindiği gibi psikoloji etkilerinden söz edeceğim. Duygularla birlikte yüz kaslarının kombinasyonu ifadeler ve gülümsemeleri gösterirken, günümüzde bir gülümseme üç ayrı kategoriye ayrılıyor. İçten ve gerçek mutluluk gülümsemeleri, sosyal çevre gülümsemeleriyle baskın olmaya çalışma ve üstünlük gülümsemeleri… Bulunduğunuz ortama göre üç gülümseme çeşidinden en çok hangisini kullanıyorsunuz?
Duchenne gülümsemesi…
Gerçekten keyifli olduğunuz anlarda ortaya çıkan gerçek gülümsemenizdir. Kendinizi güvende hissettiğiniz kişilerin yanında oluşan, içten – keyifli – gerçek ve samimi bu gülümseyişle kelimenin tam anlamıyla gözlerinizin içi gülümser. İşte bu, herkesle olmayan ya da her ortamda olmayan gülümsemedir. Bu gülümseyişinizi sizi gerçekten tanıyan, yanında rahat hissettiğiniz kişiler bilebilir. Sıradan olan kişilere gerçek gülümsemenizi göstererek ziyan etmeyin. ??
Hakimiyet gülümsemesi…
Baskın gülümseme olarak bilinen hakimiyet gülümsemesi, sosyal hiyerarşi ve statüleri yönetmek için kullanılan gülümseme modelidir. Bu gülümseme, uzaktan sırıtma ya da küçümseme gülümsemesi olarak görülebiliyor çoğu zaman… Üstünlük, küçümseme, güven ve övünme ile ilişkilidir.
Sosyal gülümsemeler…
İş hayatında, sosyal çevrenizde keyifli olmayan ve mecburi gülümsemeler diyebilirim. Göz teması kurduğunuz bir kişiye verdiğiniz biraz gergin, biraz isteksiz bu gülüş toplumda ortak bir nezaket olarak kabul ediliyor. Nezaket kurallarından biri selam vermek ise diğeri gülümsemedir. Amma velakin bazı durumlarda herkes bir selamı ya da bir gülümsemeyi hak etmiyor. ??
Özetleyecek olursam; aileniz ve gerçekten sevdiğiniz kişilerin yanında Duchenne (gerçek – keyifli) gülümseme oluşuyorken, sosyal ve iş hayatınızda yaşanan durumlara bağlı olarak hoşlanmadığınız kişilerin yanında, gülümsemek zorunda kaldığınız bazen prosedür gereği yapılan -mış gibi sosyal gülümseme oluşurken, bulunduğunuz ortamda diğer kişilerin davranışlara bağlı olan egolu – tavırlı – taraflı – kendini beğenmiş kişilerin size gösterdiği davranışlara karşı oluşan umursama, küçümseyici ve çoğu zaman alaycı gülümsenin diğer kullanımı iş hayatında statüye bağlı olarak oluşan hakimiyet gülümsemesidir.
Şimdi kendinizi değerlendirin bakalım, siz hangi durumda hangi kişiye hangi gülümsemeyi gösteriyorsunuz?
Sevdiklerinize karşı her zaman gerçek gülümsemenizi esirgemeyin ve ne haliniz varsa gülün…
Ken dinize cici bakın. :)
Sevgilerimle.