Haberler

Bir dakika canım, önemli kararlar alıyorum :)

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
14.03.2024 12:42

Sağlıklı bir ilişkiyi oluşturmak sanıldığı kadar zor değil. Yapmanız gereken ufak analizler sonucunda yeni tanıdığınız birini ya da hayatınızdaki kişiyle ilgili yola devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Partnerinizin yaptığı her davranış ve söylem, birer sinyaldir. Bu sinyalleri iyi anlamalı ve bunlar üzerine düşünmelisiniz. Birbirinize karşı davranışlarınız, birlikteyken ve uzaktayken iletişiminiz, başka konular hakkında bakış açılarınız, gelecek hakkında düşünceleriniz, alacağınız kararlar, gitmek istediğiniz yerler, enerjiniz, espri anlayışınız ve yazamadığım birçok detay… Her insan ruh eşi olmak zorunda değildir. Her insanın düşünceleri aynı değildir. Birbirine düşünce olarak benzeyen kişiler daha mutlu olur ya da zıt kutuplar birbirlerini çeker, gibi kavramları bir kenara bırakın. Şu an sadece ilişkinize odaklanın. Cesaretinizi toplayın ve ilişkinize gerçekçi bir gözle bakın. Duyguları bir kenara atın. Mantıkla birlikte rasyonel yaklaşın.

Partnerinizin zayıf yönlerini ve güçlü yönlerini yazın. Aranız iyiyken, size nasıl davrandığını yazın, burada davranışları ayrı bir bölüme ve söylediği güzel sözleri ayrı bir bölüme yazın. Aranız kötüyken ve tartışma esnasında, size söylediği sözleri ve tartışma sonrasında size karşı yaklaşımını yazın. Sorunu çözmeye çalışıyor mu? İlk adımı atıyor mu? Yoksa her defasında sizden mi bekliyor? Sorunu çözmek için çabalıyor mu? Yoksa saatlerce iletişim kurmayarak, cezalandırıyor mu? Gün içinde sizi merak ediyor mu? Birlikte vakit geçirmek için uğraşıyor mu? Gibi… Bunların hepsini çoğaltabilirsiniz.

Ortak özelliklerinizi, ilişkiye bakış açınızı, gelecekle ilgili hedeflerinizi, aile, sosyal ve kültürel yapınızı, iletişim dilinizi, karakter özelliklerinizi, mizaç anlayışınızı, size ve partnerinize dair her detayı, tek tek not alın. Artı ve eksi olarak bir tablo oluşturun. Aşık ya da seviyor olabilirsiniz. Bir ömür sizi, ailenizi, çocuklarınızı ve koca bir nesli etkileyecek kararlarda mantığınızı kullanın. Duyguların mantığın önüne geçmesine izin vermeyin. Unutmayın burada rasyonel bir analiz yaparak resmin bütününü görmeye çalışıyorsunuz.

Tabloyu oluşturduktan sonra gördüğünüz manzara iç açıcı olmayabilir. Bu analiz, her şeyi görebilmenize yardımcı olacak. Olumlu ya da olumsuza, hazırlayın kendinizi… Gördüklerinizi kabul edin. '' Şu madde değişir '' düşüncesiyle görmemezlikten gelmeyin. Sadece resmin bir bölümüne değil bütününe bakın. Tablonun altına büyük yazıyla, ''KARAR'' yazın. İyi ya da kötü bir karar almadan, kendinize izin verin. Bir hafta belki bir ay ya da daha fazla olabilir. Geleceğinizi etkileyecek kararları, kimseye anlatmadan kendiniz alın. Çünkü bu hayat yalnızca sizin… Aldığınız kararı yaşayacak kişi sizsiniz… Kendinizi yok saymayın. Sınırlarınızı koruyun. Yerine göre, ben demeyi unutmayın. Sonunda aldığınız kararı, partnerinizle paylaşın. Ve aldığınız kararın arkasında durun.

Kendinize cici bakın :)

Sevgilerimle…

title