Haberler

17 gün sonra yepyeni bir sen ol!

Meltem Şarkışlalı

Meltem Şarkışlalı

Zayıflama Güzellik Uzmanı / MELs Slim Light
30.04.2021 02:15

17 GÜNLÜK KARANTİNADA HIZLI VE KOLAY KİLO VERMENİN YOLLARI

Kilo vermek bildiğimiz gibi günümüzün önemli konularından bir tanesi haline geldi. Özellikle korona virüs salgınından dolayı evlerde kaldığımız süreç boyunca, kilo büyük bir problem olmaya başladı. Sizin de birçok insan gibi kilolarla başınız dertteyse ve bu 17 günlük karantina sürecinde hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek istiyorsanız bu yazı tam size göre. Günümüzde kilo problemi yaşayan herkesin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması oldukça önemlidir. Peki hızlı ve basit bir şekilde kilo vermek için neler yapmalıyız, gelin buna bakalım.

Mevsimin en taze sebze ve meyvelerine sofranızda yer açabilirsiniz.

Evde kilo vermek isteyenler için en önemli etkenlerden biri tabii ki beslenme programlarımıza eklediğimiz yiyecekler. Özellikle bu pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl mı korumalıyız? Eğer mevsime uygun olarak tam da şu sıralar en taze halleriyle tezgahlarda yerini alan sebze ve meyvelerden destek alırsak hem sağlıkla doymanın hem kilo vermenin hem de vücudumuza bolca vitamin depolamanın tadını çıkarabiliriz.

Mevsime uygun detokslar uygulayabilirsiniz.

Siz de benim gibi ödem problemi yaşıyorsanız, şişkinliğiniz varsa ve sağlıklı beslenmeye kolay kolay alışamıyorsanız detoks sularını deneyin derim. Etkileri kısa sürede görüldüğü için en sık tercih ettiğim kilo verme destekçilerinden olan detoks suları var sırada. Bildiğiniz gibi detoks en fazla birkaç gün uygulayabileceğimiz, çoğunlukla bolca sıvı tüketimine dayanan ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayan bir beslenme programı. Vücutta oluşan ödemden kurtaran, bu sayede yağ yakımını da hızlandıran detoksları uygulamak için şu sıralar tercih edebileceğimiz çeşit çeşit tarifler de mevcut.

Her gün yeşil çay içmeye özen gösterebilirsiniz.

Etkilerini öğrendikten sonra kendi beslenme programıma da sıkça yer verdiğim, yağ yakımını hızlandırmasıyla bilinen yeşil çay da evde kilo vermek isteyenlerin en büyük destekçilerinden. Güçlü antioksidan etkiler gösteren yeşil çay, bu etkisi sayesinde hem vücudu toksinlerden arındırıyor hem de metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımının hızla gerçekleşmesini sağlıyor. Bu da düzenli olarak tüketilmesi halinde kolayca kilo vermemize destek oluyor.

Zararlı abur cuburlar yerine sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.

Aslında bu da hem kilo vermek isteyenlerin hem de benim gibi sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin zaten bildiği bir gerçek. Ama iş bu gerçeği uygulamaya gelince pek de kolay olmuyor ne yazık ki. Siz de benim gibi kendinizi zararlı abur cuburlardan uzak tutmaya çalışıyor ama canınız atıştırmalık bir şeyler yemek istiyor, sağlıklı olarak ne yiyebileceğinizi tam olarak bilmiyorsanız hemen anlatıyım: Bol yağlı atıştırmalıklar yerine haşlanmış ve fırınlanmış nohut tercih edebilir, karnınız kazınmaya başladığında salatalık yemeyi; ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumları deneyebilirsiniz.

Düşük karbonhidratlı beslenmeye özen gösterebilirsiniz.

Rafine şeker ve diğer karbonhidratlar, besleyici kısmı neredeyse tamamen yok edilmiş yiyecekler olduğundan vücuda fayda sağlamaktan çok zarar veriyor, kilo alımının da hızlanmasına sebep oluyorlar bildiğimiz gibi. Bu sebeple beyaz unla hazırlanan ekmek, makarna gibi yiyecekler tüketmek yerine karbonhidrat oranı düşük ancak besleyici değeri yüksek besinler tüketmek çok daha sağlıklı oluyor. "Ben hamur işlerinden vazgeçemem" derseniz beyaz unla yapılanlar yerine tam buğday unuyla hazırlananları tercih etmeniz bile önemli bir değişiklik olacaktır. Mesela canım makarna veya hamur işi çektiğinde artık tam buğday unuyla yapılmış makarnalara ve ürünlere yöneliyorum.

Uykunuzu düzene sokabilirsiniz.

Beslenme programlarımızda yapabileceğimiz değişimlerden söz ettim ama evde kilo vermenin en etkili yollarından biri de uyku düzenimizi sağlıklı bir şekilde devam ettirmekten geçiyor, söylemeden geçmeyim. Vücudumuz enerji ihtiyacı duydukça yemek yeme ihtiyacımız da artacağından, uyku saatlerimizi düzenleyerek bu yemek yeme ihtiyacını en aza indirebiliriz. Ben de her gün aynı saatlerde uyumaya ve günlük 6-8 saat uyumaya özen gösteriyorum.

ÖRNEK MENÜ

KAHVALTI:

  • 1 adet haşlanmış yumurta (göz yumurta olarak da pişirebilirsiniz.)
  • 2 ince dilim ananas ya da yeşil elma
  • 1 fincan yeşil çay
  • Bol yeşillik

ÖĞLE:

  • 3 adet köfte büyüklüğünde (90 gr) et/tavuk/hindi YA DA 120 gr light ton balığı
  • 1 kâse mevsim salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon)

ARA ÖĞÜN:

  • 1 fincan bitki çayı
  • 5 adet çiğ badem YA DA 2 adet tam ceviz içi

AKŞAM:

  • 7 yemek kaşığı sebze yemeği (etsiz, susuz)
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 kâse mevsim salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon)

RAMAZAN ÖRNEK MENÜ

SAHUR:

  • 1 adet haşlanmış yumurta (sebzeli omlet yapılabilir, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
  • 1 yemek kaşığı lor peyniri YA DA 1 ince dilim (15 gr) az yağlı beyaz peynir (baharatlar YA DA yeşillikler ile tatlandırılabilir).
  • Salatalık, biber bol yeşillik (maydanoz, roka, nane, semizotu, tere, dereotu vs.) (limon sıkınız.)
  • Çeyrek avokado YA DA 2 adet ceviz
  • 1 dilim tam buğday ekmek

İFTAR:

  • 1 adet hurma ve su
  • 1 kepçe çorba (unsuz, kremasız çorbalar; şehriye, mercimek, sebze gibi)

5-10 dakika ara:

  • 6-7 yemek kaşığı etsiz kurubaklagil yemeği (susuz)
  • Bol yeşillikli salata (limon, sirke ve baharatlar ile tatlandırılabilir.)
  • 1 dilim tam buğday ekmeği (avuç içi kadar pide haftada 1-2 kere tercih edilebilir.) (1 dilim yerine 3 yemek kaşığı bulgur pilavı YA DA tam buğday makarna tercih edebilirsiniz.)

Daha fazla bilgi veyenilikleri takip etmek için Meltem Şarkışlalı resmi instagram hesabı olan "@meltem_sarkislali" ve Mels Slim Light instagram hesabı olan "@melsslimlight" üzerinden merak edilenleri sormak için ulaşmanız mümkün.

title