Haberler

Alışveriş öncesi durum değerlendirmesi

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
22.05.2022 11:15

Satın aldığımız parçaları kombinlemek kadınlar olarak bizlerin ortak sorunu. Alışveriş sonrasında, aldığımız parçalara göz gezdirerek onları heyecanla gardırobumuza yerleştirirken, satın aldığımıza pişman halde bazı parçalarla daha tam tanışmadan vedalaşmak da büyük çoğunluğumuzun başına gelmiş olabilecek sorunlardan bir tanesi.

O halde; satın aldıktan sonra pişman olabiliyorsak, neden onları satın alıyoruz? Bizi o parçalara yönelten sebep nedir?

Burada biraz düşünebilir ve bilinçsizce yapılan bir alışverişten söz edebiliriz. Bilinçsizce yapılan alışverişlerde bizi bu alışverişlere yönelten sebepler arasında bilinç dışımızda yer alan travmalarımız, korkularımız, inançlarımız, öğretilerimiz, şemalarımızı gösterebiliriz. Bazen de sadece sezonun modasından ya da bir influencerdan etkilenerek trendi parçaları üzerinde pek düşünmeden satın alırız. Bunları satın alırken bizimle olan uyumlarına bakmayız.

Hedeflerimiz ve ihtiyaçlarımıza uyumlu olarak ve giydiğimizde bizi iyi hissettirerek satın aldığımız parçalar bize genellikle pişmanlık vermezler. Bu pişmanlığı yaşamamak için bilinçli bir alışveriş yapmamız gerekir.

Alışveriş öncesinde, bu alışverişe çıkmadan yapacağımız alışveriş hakkında kendimizle bir mesai yapmamız doğru olacaktır. Bir alışverişe ihtiyacım var mı? Bu bir ihtiyaç mı, değil mi? İhtiyaç ise bu ihtiyacın tespit edilmesi ve ihtiyacın hedefimizle ne oranda uyum sağladığının belirlenmesi gerekir.

Bunu belirlerken zorlanıyor ve işin içinden çıkamıyorsanız bir uzmandan destek alarak kendi amaçlarınızın keşfi için size ışık tutmasını isteyebilirsiniz. Benim size önerim destek almak istediğinizde önceliğinizin bir uzman psikolog olması olur. Bu alanda uzmanlaşmış bir psikologdan destek alarak kendi içsek yolculuğunuza çıkabilir ve ardından bir stil danışmanından da destek alabilirsiniz. Stil danışmanları da bu alanda, danışmanlık hizmeti veren kişilerdir. Bir stil danışmanından danışmanlık almadan önce aldığı eğitimleri inceleyebilir ve daha önceki çalışmalarından örnekleri inceleyebilirsiniz.

Ama unutmayın ki bir uzmandan destek de alsanız hedeflerinizi, ihtiyaçlarınızı ve arzularınızı belirleyecek olan sizsiniz; sizinle bu yolda beraber yürüyecek olan kişi sizin adınıza bunlara karar vermeyecek; sizin bunlara cevap verebilmenize yardımcı olacak olan kişidir.

Stil danışmanlığı almadan ilerlemek istiyorsanız renkler, kumaşlar, desenler gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun için eğitimler alarak bu alanda kendinizi geliştirebilir ve hedeflerinize ulaşma yolunuzu kıyafetlerin diliyle konuşarak yürüyebilirsiniz.

title