Haberler

Kadın Erkek Eşitliği En Fazla İstanbul'da

Güncelleme:

Türkiye genelinde kadın erkek eşitliği en fazla İstanbul'da görülürken, bu alanda Bitlis son sırada yer aldı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), "81 il için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi" sonuçları Vakıf binasındaki toplantı ile açıklandı.

TEPAV Direktörü Güven Sak, Türkiye'de kadın erkek eşitliğini il düzeyinde ölçtüklerini belirterek,"Kadın erkek eşitliğinde ve kadınların en güçlü olduğu iller arasında İstanbul birinci sırada, Bitlis son sırada yer aldı" dedi.

Sak, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 145 ülke arasında 130'uncu olduğunu anımsatarak, bu alanda bir şeyler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'de 2014'ten bu yana kadın erkek eşitliğinde gelişme olduğuna dikkati çeken Sak, yerel idarecilere bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sanayinin güçlendirilmesi ve yerel idarecilerin yapacağı çalışmalarla aşılabileceğine vurgu yapan Sak, "Yerel idarecilerin yaşanabilir şehirler açısından toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine dikkat etmeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"KADIN ERKEK EŞİTLİK ORANI ARTIYOR"

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi" sonuçlarına ilişkin bilgi veren TEPAV Araştırmacısı Asmin Kavas Urul ise "Bu karne ile neydik ne olduk bunu ortaya koymaya çalıştık. Temel amaçlarımız, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sunmak ve Türkiye'nin toplumsal eşitsizlik düzeyinin nerede olduğunu öğrenmek " ifadelerini kullandı.

2012'ye göre 2015'te toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin Türkiye genelinde azaldığını vurgulayan Urul, Türkiye'de kadın erkek eşitlik oranlarının arttığını söyledi.

KADINLARIN EN GÜÇLÜ OLDUĞU BÖLGE MARMARA

Kadınlar Bazında Güçlenme Endeksine göre, kadınların en güçlü olduğu bölgenin "Marmara" olduğunu ifade eden Urul, Marmara'yı sırasıyla Ege, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin takip ettiğini aktardı.

Urul, Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksine göre ise kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu ilin İstanbul olduğunu belirtti. İstanbul'u sırasıyla Bursa, Eskişehir, Ankara, Muğla ve İzmir'in takip ettiğini dile getiren Ural, eşitsizliklerin en çok yaşandığı illerin başında Bitlis'in yer aldığını, bu şehri Muş, Yozgat, Niğde, Afyon ve Siirt'in izlediğini kaydetti.

Kaynak: AA / Yaşam

Güven Sak İstanbul Türkiye Bitlis Yaşam Haberler

500

Yorumlar (12)

bir muezzinMobil-ANDROID:

Normal değil mi ? kutsal kitaplarinda bile kadinla erkeği esit görmeyen tanrılari var

2
3
yanıtYanıtla
AlıMobil-IOS:

Ulan kardesım yaradılışta dahı esıt olmayan fakat ıslanın kadına verdıgı kıymetli bılmeyen aptaldır beyler . Allah resulu cennet anaların ayağının altında derken bıle kadınların ne kadar degerlı olduğunu anlatırken sız hala kadın erkek esıtlıgınden bağırıyorsunuz oturun duşunun

2
0
yanıtYanıtla
Objektif yorumcuMobil-IOS:

Eşitlik başka, eşlik başkadır. İki elmanın yarısı nasıl bütüne eşit değilse, bu durum da aynıdır. kadınlar ve erkekler, bir elmanın yarısı gibidir. Allah, her iki cinsi de ayrı ayrı yaratmış, birine eksiklik, birine farklı bir yönde eksiklik vermiştir. bu iki cins, tek bir bütün olunca, eksikler yok olur. Eşitliği bu yüzden savunmadım da, savunmayacağım da.

2
0
yanıtYanıtla
Kadin gokyuzunun yarisi:

evet ama yetmez!

2
0
yanıtYanıtla
urfalıı:

kadın ile erkek eşit değildir. dünyada hiç bir şey birbirine eşit değildir. Birbirine muhtaç olan biri olmadan diğeri olmayan bir meselede eşitlik aramak sadece aptalılktır. GÜç olarak erkeklerin güçlü olması kadını ezme hakkını vermez. işte bitün meselede bu. oysa kadında olan bazı özelliklerde erkekte yoktur. bu meseleli islam dairesi içinde düşününce hiç bir kadın hiç bir erkekten zulm göremez ve eşitlik denen zırva ile kendisini rezil etmez. erkek bozuntularına duyurulur.

1
0
yanıtYanıtla
Tavizkar:

Acaba önemli olan adalet mi yoksa eşitlik mi ? İkisi aynı şey değil çünkü bakmakla görmek arasında ki ilişki gibi ince bir ayar vardır bunda da.Yani anlayacağınız" adaletli olun" gerisini boşverin.

1
0
yanıtYanıtla
meraklı Mobil-ANDROID:

Kadınlar neye doymuş ki buna doyacak? Ben haklar konusunda eşitlik filan da görmüyorum.. Herkesi aynı kefeye koyup erkek kadın olarak değil insan olarak yargılamak bence daha mantıklı olur...

1
0
yanıtYanıtla
hüso:

işine gelince allaha göre kimse üstün değildir derler ama kuranda net bi şekilde erkeğin kadından üstün olduğu yazılır allaha göre insanlar arasında üstünlük olmasaydı herkes eşit olurdu dünyada üstünlüğü yaratan allah zaten bende o yüzden bende ayrım yapıyorum fakir insanlar bilgili olamayacağı için yazmasın buraya

0
0
yanıtYanıtla
oku:

Anlatılmak istenen kadının sosyal yaşamdaki hakkı.ekonomik özgürlüğü.ıslam coğrafyasında bu tür hakların olduğu söylenemez.

0
0
yanıtYanıtla
Leyla:

Eşıtlıyı anlamayan cahıller yorum yapmış , ınsanın kalbı mı önemlı beynımı , elmı önemlı ayakmı , eşıt tabı , sadece görevlerı farklı, kuranın erkeyı ustun kılmasının sebebı tam başka , kadın kazandıgı parayla kımseye bakmak zorunda deyıl Allah kadından nıye kocana bakmadın deye sormayacak sadece maddı yönden, ama erkek kazandıgından aılesının gecımını saglamazsa hesap verecek , yedıyınden yedırmekle , gıydıyınden de gıydırmekle sorumlu ve sadece bu yuzden ustunluk verılmış , az kıtap okuyun buüılgı e

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title