Haberler

"Üniversite Girişimi"Nden Bildiri: Ülkemiz Kargaşa Ortamına İtiliyor

"Üniversite Girişimi" Cumhuriyet yüzüncü yılına yaklaşırken ülkenin aydınlanma, laiklik, demokrasi ve bilimsellikten hızla uzaklaştırılmakta ve bir kargaşa ortamının içine itildiğini savunan öğretim üyeleri bir bildiriyi imzaya açtıCumhuriyet yüzüncü yılına yaklaşırken ülkenin aydınlanma, laiklik, demokrasi ve bilimsellikten hızla uzaklaştırılmakta ve bir kargaşa ortamının içine itildiğini savunan öğretim üyeleri "Üniversite Girişimi" çatısı altında bir bildiriyi imzaya açtı.

-"KARGAŞA ORTAMI" KAYGISI-

"Üniversite Girişimi" adı altında http: //imzala1234.wix.com/universitegirisimi#!%C4%B0mza%20Metni/mainPage internet adresinde de imzaya açılan bildiri şöyle:

"Üniversite'nin Çağrısı

Kaygı duyuyoruz, sorumluluğumuzun bilincindeyiz!

Cumhuriyetimiz yüzüncü yılına yaklaşırken ülkemiz aydınlanma, laiklik, demokrasi ve bilimsellikten hızla uzaklaştırılmakta, bir kargaşa ortamının içine itilmektedir.

Demokrasinin temel değerleri, kavramları, kurumları tahrip edilmiştir. Kurumlar iktidarın mutlak egemenliği altına sokulmuştur. Medya üzerinde ağır bir baskı oluşturulmuştur.

Muhalefet ağır baskılar altındadır. Hapishaneler bilim insanları, öğrenciler, gazeteciler, TSK mensuplarıyla doldurulmuştur. Yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmıştır. Türkiye temel hak ve özgürlüklerin çiğnendiği bir korku imparatorluğuna dönüştürülmüştür.

"Eğitim birliği' yok edilmiştir. Üniversitelerimiz doğrudan ya da YÖK aracılığıyla antidemokratik uygulamalar altında eziliyorlar. Rektörlük seçimleri vicdan sahibi her insanı isyan ettirecek bir durumdadır. TÜBİTAK'tan sonra TÜBA da vesayet altına alınmaktadır.

Cumhuriyetin temel değerleri, ulusal bayramlar ve tarihimiz yok edilmektedir. Yılların sinsi Atatürk düşmanlığı açık saldırılara dönüşmüştür. Mezhep, cemaat ve etnik köken aidiyetleri öne çıkarılarak yurttaşlık bağları ve ulusal bütünlüğümüz parçalanmaktadır. Toplumsal barış tehdit altındadır.

Üniversite, uzman yetiştirme kursu değildir, toplumun aklı ve vicdanıdır.

Ülke sorunları konusunda karar alırken bilimin yol göstericiliği temel alınmalıdır. Öğretimin birliği temel yasasını savunmakta kararlıyız. Toplumu farklı eğitim kanallarıyla parçalayan ve kamplaştıran anlayışı tehlikeli buluyoruz.

Eğitimin amacı, "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller' yetiştirmektir. Üniversitelerimizin yaşaması ve toplumsal işlevlerini yerine getirebilmeleri için özgür düşünce ve özerklik şarttır."

"Üniversitenin Çağrısı" adına Prof.Dr.Coşku Özdemir bildiriyi tanıtırken öğretim üyelerinin, siyasi otoritenin uzun süredir üniversitelerde uyguladığı baskı, kadrolaşma, bilimsel yansızlıktan kopma, metalaştırma gibi, üniversiteyi özünden uzaklaştıran dönüşümlere karşı tepkilerini dile getirdiklerini bildirdi. Özdemir, "Tepkimizin, Rektörlük seçimleri dahil üniversiteye yönelen tüm kabul edilemez müdahalelere karşı ortak tavır geliştirmeye yönelik birlikteliklerin de başlangıcı olması dileğimizdir" dedi.

Bildiriyi akşam itibarıyla çeşitli bölgelerden yaklaşık 80 öğretim üyesi imzaladı. Bildiriye imza koyan öğretim üyeleri şöyle: Prof.Dr. Serap Kuruca, Prof. Dr. Seza Baştuğ, Prof. Dr. Mürşit Pekin, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Nilgün Çerikçioğlu, Doç. Dr. Cüneyt Akalın, Prof. Dr. Tolga Yarman, Prof. Dr. Bülent Berkarda, Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Prof. Dr. Eren Omay, Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Prof. Dr. Atıf Ural, Prof. Dr. Ayşe Kars, Prof. Dr. Cemalettin Göbelez, Prof. Dr. Cevat Geray, Doç. Dr.Çağatay Keskinok, Prof. Dr. Ayşe Uygur, Öğr. Gör.Beyazıt Kahraman, Prof. Dr. Alev Türker, Prof. Dr. Kürşat Yıldız, Doç. Dr.Cem Servantie, Prof. Dr. Doğan Sorguç, Prof. Dr. Esin Ergin, Prof. Dr. Ferhan G. Sağın, Prof. Dr. Gülten Kazgan, Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, Doç. Dr.Kadriye Akgün Dar, Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, Ögr. Gör. Lale Gürman, Prof. Dr. M. Can Akyolcu, Prof. Dr. M. Tevfik Özcan, Prof. Dr. Meltem Caniklioğlu, Prof. Dr. Rıfat Okçabol, Doç. Dr. Sehban Kartal, Prof. Dr. Semih Koray, Öğr. Gör. Suay Karaman, Prof. Dr. Süleyman Çelik, Prof. Dr. Şadi Yenen, Ögr. Gör. Tülay Çellek, Prof. Dr. Yalçın Göğüş, Prof. Dr. Yegane Güven, Prof. Dr. Yücel Aşkın, Prof. Dr. Zafer Kars, Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Doç.Dr.Ali Rıza Odabaşı, Dr.Alev Türker, Prof.Dr.Ayhan Özkul, Prof.Dr.Ayşe Uygur, Doç.Dr.Barış Doster, Prof.Dr.Cihad Küçükhüseyin, Prof.Dr.Esin Ergin, Prof.Dr.Ekrem Çiçek, Dr.Gülten Kari, Prof.Dr.Gülümser Heper, Prof.Dr.Hüner Tuncer, Yard.Doç.Dr.Hüseyin Kotaman, Yard.Doç.Dr.İkram Çınar, Doç.Dr.Kaya Kılıç, Prof.Dr.M.Emin Erdal, Ögr. Gör.Lale Gürman, Prof.Dr.M.Can Akyolcu, Prof.Dr.M.Tevfik Özcan, Doç.Dr.Melih Baş, Prof.Dr.Melih Ertan Çınar, Prof.Dr.Nevzat Kavçar, Prof.Dr.Özer Ozankaya, Prof.Dr.Nuriye Akev, Prof.Dr. Hüseyin Çelik, Prof.Dr.Rıfat Okçabol, Prof.Dr.Recep Akdur, Prof.Dr.Sebati Özdemir, Prof.Dr.Yegane Güven, Doç.Dr.Sehban Kartal, Yard.Doç.Dr.Selami Koçak Toprak, Doç.Dr.Sevtap Metin, Prof.Dr.Sina Akşin, Prof.Dr.Şadi Yenen, Prof.Dr.Ayhan Çıkın, Prof.Dr.Süleyman Çelik, Öğ.Gör.Suay Karaman, Prof.Dr.Tülin Onat, Prof.Dr.Zerrin Bayrakdar. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Coşkun Özdemir Hüseyin Çelik Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title