Haberler

Türkiye'ye Kaçan Suriyeli Mülteci Piyanist Tambi Asaad Cimuk

Suriye'den Türkiye'ye sığınan genç piyanist Tambi Asaad Cimuk, ABD'nin başkenti Washington'da konser verdi.

Suriye'den Türkiye'ye sığınan genç piyanist Tambi Asaad Cimuk, ABD'nin başkenti Washington'da konser verdi.

Cimuk'un, Capitol Hill'de Rayburn binasında verdiği konsere, Washington Büyükelçiliği ve Uluslararası Kurtarma Komitesi ev sahipliği yaptı.

Üç yıl önce ailesiyle birlikte Suriye'den Türkiye'ye kaçarak gelen 16 yaşındaki Cimuk, insanlara, Suriye'de savaşın hala sürdüğünü ve halkın acı çekmeyi sürdürdüğünü söylemek için ABD'ye geldiğini belirterek, "Ben bir gazeteci ya da asker değilim. İnsanlara verecek mesajım var, bunu müzik yoluyla yapıyorum" dedi.

Rayburn binasında Suriyeli mülteciler konulu bir de fotoğraf sergisi yapılıyor.

Piyanoyla Türkiye'ye geldikten sonra iki yıl önce tanışan ve şimdi "geleceğin Sergei Rachmaninoff'u" olarak adlandırılan Cimuk, geçen hafta düzenlenen 4. Stockholm Uluslararası Müzik Yarışması'nın 20 katılımcısı arasında ikinci olmuştu.

Almanya'nın Mühlacker kentinde 2 Nisan'da yapılan 'The Fifth International Competition' yarışmasında birinciliği kazanan Cimuk'un menajeri Rüstem Avcı, yetenekli gencin bu başarıyı birkaç aylık çalışmayla yakaladığına dikkati çekerken, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, konserden önce yaptığı açıklamada, "Cimuk'un müzik yeteneğinin keşfi, çok az iyi haber gelen bölgede yıkıcı iç savaştan çıkan umut ışığıdır" dedi.

Kılıç, Kongre salonlarından birinde yapılan bu konserin, Suriye'deki savaş nedeniyle acı çekmeye devam eden milyonlarca kişinin barışa kavuşturulması konusundaki farkındalığı artırmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Konser sırasında konuşan Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu'nun ABD temsilcisi Necip Ghadbian, uluslararası topluma, Suriyeli mültecilere destek konusunda Türkiye'ye yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Ghadbian, yeterli eğitim almayan 300 bin Suriyeli çocuğun bulunduğunu ve uluslararası toplumun insani çabalarıyla desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, ABD'den Beşşar Esed rejimine karşı mücadelesinde Suriye halkını daha fazla desteklemesini istedi.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi temsilci Ed Royce da Türkiye'nin Suriyeli mültecilere sağlanan gıda, barınma ve tıbbi yardım çabalarını takdirle karşıladığını dile getirerek, "Türkiye'ye Suriyeli mültecilere yardımında destek vermek için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Suriye'den Türkiye'ye sığınarak, ailesiyle beraber Bursa'ya yerleşen Cimuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Aralık 2014'te Türk vatandaşlığına geçmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Tambi Asaad Cimuk Piyanist Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title