Haberler

Türkiye'nin İlk "Yumurta Müzesi" Gün Sayıyor

Afyonkarahisar'da bu ay içinde hizmete girecek Türkiye'nin ilk Yumurta ve Sanatları Merkezi'nde, hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar izlenime sunulacak.

ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da bu ay içinde hizmete girecek Türkiye'nin ilk Yumurta ve Sanatları Merkezi'nde, hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar izlenime sunulacak.

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'daki merkez, bu alanda dünyanın 6'ncı, Türkiye'nin ise ilk müzesi olacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin Türkiye yumurta borsasında hatırı sayılı bir konumda olduğunu söyledi.

Hem yumurta üretimine dikkati çekebilmek hem de sanatsal faaliyette bulunmak adına güzel bir proje hazırlandığını belirten Tanır, şöyle devam etti:

"Proje devlet-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Yumurta ve Sanatları Merkezi Türkiye'de bir ilk. Bu anlamda çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Müzemizde iki bakış açısı söz konusu. İlki yumurtalarla, diğeri yumurta sanatlarıyla ilgili. Ülkemizin 37 şehrindeki 22 üreticiden 240 farklı ırktan yumurtalar burada sergileniyor. Yine 9 sanatçımız, yumurta sanatlarıyla ilgili eserlerini bize gönderdi. 100 civarında sanat eserine dönüşmüş yumurta burada sergileniyor. 300'ün üzerinde farklı çeşitte yumurtayı burada görmek mümkün."

"Turizme ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz"

Tanır, köpek balığından caretta carettaya kadar vahşi yaşamdan birçok hayvanın yumurtasının müzede sergileneceğini ifade etti.

Müzenin farklı konseptiyle yoğun ilgi görmesini beklediklerini vurgulayan Tanır, "Dünyada 5 ülkede yumurta müzesi bulunuyor. Romanya, Ukrayna, Avusturya'daki müzelerde paskalya tipi yumurtalar sergiliyorlar. ABD ve Çin'de ise bizim müzemizdeki tarzda doğal yumurtalar sergileniyor. Afyonkarahisar'daki müzemizin hepsinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Merkezimiz müze formatında hazırlandı. Afyonkarahisar'da turizme ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yumurta ve Sanatları Müzesi oluşturulurken ekosistemi de dikkate alarak çalışma yapıldığına işaret eden Tanır, bütün yumurtaların ölü embriyolardan seçildiğini, vahşi ırk yumurtalarının da doğum yapmış hayvan ırklarından temin edildiğini anlattı.

Müzenin kurulmasına destek veren iş adamı Mehmet Kumartaşlı da Afyonkarahisar turizmine katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki 100 milyon yumurta tavuğunun 20 milyondan fazlası Afyonkarahisar'da bulunuyor. Bundan dolayı şehrimizin yumurtayla anılmasını istiyoruz. Bu anlamda müze projemize katkı sunduk. Türkiye'de ilk ve tek olması noktasında şehrimizin turizmine ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Tanır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title