Haberler

Tunceli'de Seyit Rıza ve Arkadaşlarına Anma

TUNCELİ'ye 1937-38 yılında düzenlenen askeri harekat sonrası "Dersim olaylarının" lideri olduğu gerekçesiyle yakalandıktan sonra 8 arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları, Tunceli'deki Seyit Rıza Meydanı'ndaki anıtına mum bırakılarak anıldı.

Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya geldi. İlk olarak Seyit Rıza anıtının önünde mum yakıldı ve anıta karanfiller bırakıldı. Ardından 1937-1938 yılında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan Demokratik Alevi Derneği Eş Genel Başkanı Dursun Demirtaş, 1937-38 yılında hayatını kaybedenleri hiç unutmayacaklarını belirterek, "79 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı'nda Seyit Rıza ve arkadaşları, 15 Kasım 1937'de idam edildi. Bir kez daha onların şahsında 1937-38 Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız. Türkiye tarihi, örtülmeye çalışılan katliamlarla doludur. 1920 Koçgiri, Ağrı'da Zilan'da, Dersim'de, Maraş'ta, Çorum'da, Robaski'de katledilenler ile 79 yıl önce Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam eden ve Dersim'de 50 binden fazla insanı katleden bu zihniyet, egemen ideolojinin ürünüdür" dedi.

Dersim olaylarına ilişkin arşivlerin açılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"1937-38'de bu saldırılarla Dersim baştan aşağı yangın yerine dönüştürülmüştür. Kadın, yaşlı, çocuk, genç demeden 50 binin üzerinde Dersimli katledilmiştir. Dersim'de şark ıslahat planı ve mecburi iskan ve İstiklal Mahkemeleri uygulandı. Bu uygulamalar ve soykırım politikaları Dersim raporlarında belgelenmiştir. Aradan 70 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala uygulanan soykırım politikalarına ret ve inkar politikalarından hala vazgeçilmemiştir. Dersim kayıtlarını ve arşivlerini açıklayın, bu topraklarda bir daha katliam ve soykırım yaşanmaması için adım atın. Artık yalan ve hile değil gerçeklerle yüzleşilmesini istiyoruz."

Yapılan konuşmanın ardından katılımcılara lokma dağıtıldı. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Elazığ Buğday Meydanı Seyit Rıza Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title