Haberler

    Türkiye'nin İlk Cep Uydusu Grizu-263A Uzay Yolculuğu için Hazırlanıyor

    Güncelleme:

    Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasından ismini alan Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, patlamada hayatını kaybeden madencilerin isimleriyle birlikte uzaya gönderilmek üzere hazırlanıyor.

    Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasından ismini alan Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, patlamada hayatını kaybeden madencilerin isimleriyle birlikte uzaya gönderilmek üzere hazırlanıyor. Grizu-263A cep uydusunun, yıl sonuna doğru uzaya gönderilmesi planlanıyor.

    Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Grizu-263A Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun, 4 yıl önce Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde ortak bir hayalin ürünü olarak çalışmalara başladıklarını, Mühendis Muzaffer Duysal ile yürüttükleri çalışmalarda Zonguldak Üniversitesi'ni ve Türkiye'yi uluslararası alanda başarıyla temsil etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Dursun, American Astronautical Society, NASA, Lockheed Martin, Kratos Space, Praxis Inc, Siemens, U.S. Naval Research Laboratory tarafından desteklenen 'CanSat Competition' adlı model uydu yarışmasında 2018 ve 2019 yıllarında üst üste iki kere dünya ikinciliği elde ettiklerini, geçtiğimiz yıl TEKNOFEST Türksat Model Uydu Yarışması'nda ise birinciliğe sahip olduklarını belirtti ve daha büyük başarılara imza atmak için çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

    Türkiye'nin İlk Cep Uydusu Uzaya Gitmek için Geri Sayıma Başladı

    Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun, en küçük uydu standartlarından olan PocketQube (cep uydusu) standartlarına yönelik 2 yıldır çalışmalar gerçekleştirdiklerini, sahip oldukları tecrübelerle, Türkiye'nin ilk cep uydusunu geliştirdiklerini ve uzaya göndermek için hazırlandıklarını ifade etti.

    38 kişiden oluşan takımlarla çalışmaları yürüttüklerini belirten Dursun, takımlar tarafında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'ne alçak dünya yörüngesinde amatör frekansta çalışan uyduları dinleme kabiliyeti kazandıracak uydu yer istasyonu kurulduğunu, Türkiye'nin ilk cep uydusu olan Grizu-263A'nın uzaya gönderilmesi için İskoçya merkezli Alba Orbital firması aracılığıyla SpaceX ile anlaşıldığını söyledi.

    Çağla Aytaç Dursun, 250 gr ağırlığında olan cep uydusunun uzay çalışmaları için önemli bir teknoloji taşıdığını, uydu üzerinde bulunan tüm alt sistemlerin testlerinde başarılı olunduğu taktirde yurt dışına yüksek teknoloji ihraç etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Cep uydusunun, yerleşik bilgisayar (OBC), elektrik-güç (EPS), haberleşme (COMM) ve pasif manyetik stabilizasyon (PMAC) alt sistemleri olmak üzere 4 alt sistemden oluştuğunu belirten Dursun, ilk hedefin Grizu-263A ile uzay ve dünya arasında sağlıklı iletişim kurulmasını sağlayarak alt sistemlerin test edilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Dursun, bunun yanı sıra, pasif manyetik alt sistemle cep uydusunun uzayda sağlıklı bir şekilde yörüngede kalabilmesini de hedeflediklerini belirtti.

    3 Mart 1992'de Kozlu'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madencimizin isimleriyle birlikte uzaya gönderilecek olan Grizu-263A, yıl sonuna doğru uzaya gönderilecek.

    Kaynak: Tamindir / Teknoloji

    Zonguldak Türkiye Haberler

    Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

    Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

    Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

    Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

    Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

    Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

    Bakmadan Geçme

    Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı? Anadolu parsı nesli neden tükendi? Türkiye'de Anadolu parsı var mı? Jon Bon Jovi'nin oğluyla evlenen Millie Bobby Brown kimdir? Kaç yaşında, nereli? 2024 deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Deprem konutlarının ne kadarı teslim edildi? Fatih Karagümrük Samsunspor maçı CANLI izle! (HD) 25 Mayıs Fatih Karagümrük Samsunspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray başkanı kim oldu? Galatasaray başkanlık seçimi bitti mi, kim kazandı? Başkan Süheyl Batum, Dursun Özbek mi oldu? İnci Taneleri hangi kanalda? İnci Taneleri dizisi ne zaman, nerede yayınlanıyor? İnci Taneleri hangi gün yayınlanıyor? Whatsapp çöktü mü? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 25 Mayıs Cumartesi Whatsapp sorunları! FA Cup Finali hangi kanalda? FA Cup Manchester City - Manchester United maçı nereden izlenir? Bridgerton 3. sezon 2. kısım ne zaman? Bridgerton 3. sezon 2. kısım hangi tarihte yayınlanacak? Trendyol Express Pazar günü çalışıyor mu? Trendyol Express Pazar günü dağıtım yapıyor mu, açık mı 2024? Pril boykot mu? Pril İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Pril Türk malı mı, sahibi kim? Aras Kargo Cumartesi çalışıyor mu? Aras Kargo Cumartesi günü dağıtım yapıyor mu, kargo kabul ediyor mu 2024? Elazığspor - Orduspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Elazığspor - Orduspor maçı nereden izlenir? Bingo boykot mu? Bingo İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Bingo Türk malı mı, sahibi kim?
    Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

    Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title