Haberler

    Tabutunu Kanuni Taşımıştı Türbesini Erdoğan Açacak

    MACARİSTAN'daki Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba Türbesi, Budapeşte'nin en güzide bölgelerinden Tuna Nehri'ne bakan Rozsadomb'da (Gül Tepesi) yer alıyor.

    MACARİSTAN'daki Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba Türbesi, Budapeşte'nin en güzide bölgelerinden Tuna Nehri'ne bakan Rozsadomb'da (Gül Tepesi) yer alıyor. Bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle Türk-Macar dostluğuna önemli katkıda bulunan TİKA'nın da restorasyonunda yer aldığı Gül Baba Türbesi'nin, 8-9 Ekim'de Macaristan'ı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın birlikte açması bekleniyor.

    BİR GÖNÜL KAHRAMANI

    TİKA Budapeşte Koordinatörü Ayşe Saraç, 2015 yılında imzalanan protokol çerçevesinde bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon çalışmasının başlatıldığını, bu kapsamda, türbe içerisinde ve dışarısında raspa araştırmaların ve arkeolojik kazıların yapıldığını, türbe taş duvarlarının, zemin kaplamalarının ve ahşap pencerelerinin aslına uygun şekilde restore edildiğini söyledi. Restorasyonun Macar hükümeti tarafından "önemli yatırım" kategorisine alındığını hatırlatan Saraç, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban tarafından açılması planlanan Gül Baba Türbesi ve Müze Sergi Alanı, insanlık sevgisi ile herkesi kendisine hayran bırakan bir gönül kahramanı Gül Baba'yı ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtmayı hedefliyor" dedi

    TABUTUNU KANUNİ TAŞIDI

    Saraç, Gül Baba'nın, Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine Budin seferine katıldığını, 2 Eylül 1541'de burada vefat ettiğini, cenazesine yaklaşık yüz bin kişinin katıldığını ve Kanuni Sultan Süleyman'ın da tabutunu bizzat taşıdığını söyledi. Cenazenin Budin Kalesi dışında bugünkü yerine defnedildiğini, daha sonra Sultan Süleyman'ın emriyle Yahya Paşazade Mehmet Paşa tarafından 1543-1548 yılları arasında türbe ve tekke inşa edildiğini kaydeden Saraç, "Budin'deki Osmanlı döneminin sona ermesiyle pek çok tarihi eser yok olmuş ancak Gül Baba Türbesi ve onun aziz hatırası yüzyıllar boyunca korunmuştur. Gül Baba'nın hatırası bugün, Türk-Macar dostluğunun bir simgesi olarak yaşatılmaktadır" diye konuştu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Macaristan Budapeşte Gül Baba Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title