Haberler

Suriye Sınırında, Türkiye'nin Kontrolünde Oluşturulması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Grup Toplantısı'nda açıkladığı Suriye ile Türkiye sınırında oluşturulacak 32 kilometrelik güvenli bölgenin detayları ortaya çıktı.

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarından beri taxlep ettiği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz gün yeniden gündeme getirdiği güvenli bölge, 32 kilometre derinlikte ve Türkiye- Suriye sınırında 460 kilometrelik bir hattı kapsıyor.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya ÇıktıSuriye'de kurulması planlanan 32 kilometrelik güvenli bölge. (Mavi bölge)

ERDOĞAN: OBAMA DÖNEMİNDEN BERİ VURGULUYORUM

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'de "20 mil"lik (32 kilometre) bir güvenli bölge kurulmasından söz etmişti.

Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün telefon görüşmesi yaparak konunun detaylarını değerlendirdi.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya ÇıktıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan, bugün AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, söz konusu hat için, " Suriye'de Türkiye sınırı boyunca bizim tarafımızdan oluşturulacak güvenli bölge dahil, hatırlayın Obama döneminden itibaren benim vurguladığım, bu güvenli bölge konusu 20 mil olarak kendisi tarafından da ifade edildi ki bu da 32 kilometre derinlikte bir güvenli bölge." ifadesini kullandı.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

460 KİLOMETRELİK ALANI KAPSIYOR

AA'nın harita alan ölçümlerine göre, Türkiye- Suriye sınırında 32 kilometre derinlikte oluşturulacak bölge, 460 kilometrelik bir hattı kapsıyor.

Rakka ve Haseke'nin kuzeyindeki yerleşimleri kapsayacak bölge, batıdan doğuya Sırrin, Ayn İsa'nın kuzeyi, Suluk, Resulayn, Tel Temr'in kuzeyi, Derbesiye, Amude, Kamışlı, Verdiyye, Tel Hamis, Kahtaniyye, Yerubiyye ve Malikiye'den geçiyor.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

KOBANİ DE BU BÖLGEDE YER ALIYOR

Şuyuf Tahtani, Aynularab (Kobani), Tel Abyad, Derbesiye, Amude, Kahtaniye, Cevadiye ve Malikiye ilçeleri idari olarak tamamen bu hattın içinde kalıyor.

Hat, batıda, Münbiç'in doğusundaki Sacur çayı kıyısından başlıyor. Münbiç ilçe merkezi, 32 kilometrenin dışında kalıyor.

Diğer taraftan, 32 kilometrelik alanın fiziki olarak içinde kalan Haseke ilinin Kamışlı ilçe merkezinde, Beşşar Esed rejimi varlık gösteriyor.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

GÜVENLİ BÖLGE İHTİYACI

Güvenli bölge, ilk olarak Erdoğan tarafından Mayıs 2013'teki ABD ziyaretinde dile getirilmişti. Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Obama'ya; Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, siviller için güvenli bölge oluşturulması ve koalisyon güçleriyle ortak kara operasyonu yapılmasından oluşan 3 aşamalı bir plan sunmuştu. Türk yetkililer, Suriye ile ilgili her aktörle görüşmesinde konuyu dile getirdi.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

TÜRKİYE'DE YAŞAYAN SURİYELİLER BU BÖLGEYİ TERCİH EDEBİLİR

Türkiye'nin gündeme getirdiği güvenli bölge, Suriye'deki çatışmalardan kaçan sivil nüfusun can güvenliğinin sağlandığı barınma alanı oluşturulmasını öngörüyor. Türkiye bölgeyi, tüm Suriye'den göç eden sivillerin toplanabileceği ya da Türkiye'ye geçmiş Suriyelilerin arzu etmeleri halinde yerleşebileceği bir bölge olarak tasarlıyor.

Suriye'de Türkiye'nin Kontrolünde Olması Planlanan Güvenli Bölgenin Detayları Ortaya Çıktı

Zira Suriye'de iç savaşın durması halinde dahi Suriye halkının, barınma, iş ve sosyal hizmetlerden mahrum kalmasından ötürü başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dış göçe devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum en fazla, Avrupa ülkelerini endişelendiriyor.

"TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE OLACAK"

CumhurbaşkanlığıSözcüsü İbrahim Kalın güvenli bölgeye ilişkin şunları söyledi:

"Buranın kontrolü Türkiye'de olacak. Dolayısıyla burada Türkiye'ninaskeri konuşlanmasıyla, istihbari faaliyetleriyle, yerel halkın sürece dahiledilmesiyle bir güvenli bölge oluşturulacak. Cerablus-El Bab hattında, Afrin'deve oradan İdlib'e uzanan coğrafyada bu gerçekleştirilmiş durumda. Adına güvenlibölge denmese de şu anda fiilen orada Türkiye'nin kontrolünde bir güvenli bölgehattı var. Baktığınız zaman bu saydığım coğrafya içerisinde ne rejim unsurlarıvar ne PKK/PYD/YPG unsurları var ne de DEAŞ unsurları var. Buralar güvenli birbölge halinde yerel halk, yerel kent konseyleri tarafından yönetilmekte. Benzerbir model Münbiç'te ve Fırat'ın doğusunda da rahatlıkla uygulanabilir."
Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title