Haberler

Sosyal sorumluluk projesi ile aşırı tuz tüketimine dikkat çektiler

Güncelleme:

EÜ Hemşirelik Fakültesinden "Tuzu Kısıtlayalım Böbreklerimizi Koruyalım" Projesi

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi (EÜHF) anlamı bir sosyal sorumluk projesine daha imza attı. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olan fazla tuz tüketimi konusunda çocuklara erken yaşta farkındalık kazandırmak, ailelerde bilinç oluşturmak hedefi ile Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları ile Kemalpaşa Anaokulu iş birliğinde "Tuzu Kısıtlayalım Böbreklerimizi Koruyalım" isimli sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi.

Aşırı tuz tüketiminin azaltılması konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan proje kapsamında Kemalpaşa Anaokulunda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asiye Akyol, Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Yasemin Yıldırım,Sosyal Sorumluluk Projeleri Temsilcisi Doç. Dr. Serap Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Emine Karaman, Arş. Gör. Amine Terzi, Arş. Gör. Yağmur Artan, Kemalpaşa Anaokulu Müdürü Cezmi Akbulut, Müdür Yardımcısı Didem Fiyaka ile anaokulu öğretmenleri katıldı.

"Önerilenden 3 kat fazla tuz tüketiyoruz"

Proje ekibi adına konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yasemin Yıldırım,"Fazla tuz tüketimi ülkemizde ve dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının en fazla 5 gram olması gerektiğini bildirmesine rağmen 2012 yılında Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 657 katılımcıyla yapılan 'Türkiye'de Tuz Tüketimi Çalışması'nda günlük tüketilen tuz miktarının DSÖ önerisinin 3 katı düzeyinde yani 15 gram olduğu saptanmıştır. Fazla tuz tüketimi çocuklarda ve yetişkinlerde kan basıncının yükselmesine, kardiyovasküler hastalıkların, böbrek hastalıklarının ve inmenin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tuz tüketiminin azaltılmasına ilişkin çalışmaların yapılması son derece önemlidir" dedi.

"Tuz tüketiminin azaltılmasına ilişkin bilgilendirme yaptık"

Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yıldırım, "Tuzu Kısıtlayalım Böbreklerimizi Koruyalım" başlıklı Sosyal Sorumluluk Projemizi, çocuklarda ve yetişkinlerde tuz tüketiminin azaltılmasına ilişkin farkındalık sağlamak ve bu konuda bilgilendirme yapmak amacıyla başlattık. Geçen yıl planlamış olmamıza rağmen COVID-19 pandemisi nedeniyle Rektörlüğümüzün Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü'nün ve Hemşirelik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ayşegül Dönmez'in önemli destek ve katkılarıyla ancak bu yıl gerçekleştirebildik. Bu proje kapsamında ilk aşamada Kemalpaşa Anaokulunda öğrenim gören anasınıfı öğrencileriyle tuz kısıtlamasına ilişkin etkinlikler yaptık ve bu konuda öğrencilerden resim yapmalarını istedik. Çizilen resimlerin ise online sergi olarak paylaşılması kararını aldık. Projemizin ikinci aşamasında ise öğrencilerin ailelerine tuz kısıtlamasına ilişkin hazırlamış olduğumuz broşürleri ulaştırdık. Öğretmenlerden ve velilerden projemize ilişkin olumlu geri bildirimler aldık. Projede emeği geçen herkese,Kemalpaşa Anaokulu çalışanlarına destekleri ve iş birlikleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

"Çocukluk döneminden itibaren farkındalık sağlanmalı"

EÜ Hemşirelik Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Temsilcisi Doç. Dr. Serap Yıldırım ise, "Tuzun azaltılması, böbrek sağlığı için çok önemlidir. Tuza ilişkin çocukluk döneminden itibaren farkındalığın sağlanması, toplumsal korunmanın önemli bir parçasıdır. Bu proje kapsamında, anaokulu öğrencilerinin tuz kısıtlamasına ilişkin farkındalıklarının artmasının yanı sıra, ailelerin de bilgilendirilmesi amaçlanmış ve proje başarı ile sürdürülmüştür. Proje kapsamında Kemalpaşa Anaokulu çalışanlarından, öğrencilerden ve velilerden de oldukça olumlu geri bildirimler aldık. Projemize destek olan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yasemin Yıldırım Ege Üniversitesi Serap Yıldırım Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title