Haberler

İKÖ ile Kei Farklı

Mercan'ın, İKÖ Gençlik Forumu'na Tanınan Ayrıcalıkların, Kei Örgütü'nün İstanbul'daki Sekreteryasına Tanınan Ayrıcalıklarla Benzerlik Taşıdığı İddiasına CHP'den Tepki Geldi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan’ın, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Gençlik Forumu’na tanınan ayrıcalıkların, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün İstanbul’daki sekreteryasına tanınan ayrıcalıklarla benzerlik taşıdığı iddiasına CHP’den tepki geldi.

Mercan’ın, "KEİ’nin altında CHP’li Şükrü Elekdağ ile Onur Öymen’in de imzası var" sözleri üzerine Elekdağ ve Öymen, şunları söyledi:

Onur Öymen: Bir kere KEİ ile İKÖ farklı kuruluşlar. KEİ’nin tarafı hükümetler. İKÖ’nün ise ayrı bir özelliği var. Şimdi böyle bir örgüte çok büyük olanaklar sağlanıyor. Örneğin başındaki kişiye yargı bağışıklığı getiriyor. Bu kişi kalkıp Türkiye’de örneğin "Şeriat gelsin" dese, Atatürk’le ilgili ağır sözler söylese Türk yargısı hiçbir şey yapamayacak. Parasal operasyonlar konusunda da sağladığınız büyük para pul olanaklarının koşulları belli değil. KEİ anlaşması ile bunun arasında benzerlik kurmak yanlıştır.

Şükrü Elekdağ: İKÖ’ye karşı değilim. Benim müsteşarlığım döneminde üye olduk. Ancak yapılacak anlaşmaların uluslararası hukuka ve Türkiye’nin yasalarına uygun olması lazım. Benzer denilen bu iki anlaşma arasında ufak benzerlikler var, bunları abartıyorlar. Aslında büyük farklılıklar var. En başta İKÖ ile ilgili anlaşmada kurulacak forumun amacı belirtilmiyor. Türk hükümetinin bile kontrolü dışında büyük parasal operasyon yetkileri veriliyor, fakat bunların ne amaçla kullanılabileceğine ilişkin tek bir ifade yok. Bunlar suiistimale açık, örgüte de gölge düşürebilecek konular.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title