Haberler

Ankara: İşçi Sendikası ve Konfederasyonları Seçiminde 10 Yıl Çalışmış Olma Şartı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda İşçi Sendikası ve Konfederasyonlarının Zorunlu Organlarına Seçilebilmek İçin Gerekli Olan En Az 10 Yıl Çalışmış Olma Şartının Kaldırılmasını Öngören Yasa Tasarısı Ele Alındı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda İşçi sendikası ve konfederasyonlarının zorunlu organlarına seçilebilmek için gerekli olan en az 10 yıl çalışmış olma şartının kaldırılmasını öngören yasa tasarısı ele alındı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün başkanlığında toplanan Komisyonda, CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, sendikalar kanununda yapılmak istenen bir maddelik düzenlemeyi olumlu bulduklarını, ancak Sendikalar Kanunu'nda değiştirilmesi gereken birçok madde olduğunu söyledi. CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral ise sendikalarla grevli toplu iş sözleşmelerine ilişkin yasaları ''12 Eylül yasaları'' olarak nitelendirdi. 12 Eylül yasalarıyla Türkiye'nin yönetilmesinin bir demokrasi ayıbı olduğunu ifade eden Meral, ''Seçim öncesi bu yasaları değiştireceğini söyleyen partiler, iktidar bile olsalar sonuca varamıyorlar. AB'nin 'şu yasaları çıkarın' demesini mi bekliyorsunuz? Sendikalı olmak önceden işe alınırken aranan koşullar arasındaydı. Şimdi işten atılma nedeni olabiliyor. Memurlara verilen hakların aynısı işçilere verilmeye başlandı. Diğer hükümetler budadı, siz kökten kuruttunuz'' ifadelerine yer verdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, CHP'li Meral'in konuşmasını eleştirerek, sözlerine ''Kapı kilitlendi balyoz getirin'' diyerek başladı. ''Meral'in kan şekerinin düştüğünü'' söyleyen Kafkas, yasal düzenlemeyle ''bir arızanın giderildiğini'' ifade etti. CHP'li Bayram Meral ise ''Sen doktor musun? Benim kan şekerim yok'' diyerek Kafkas'a tepki gösterdi. Sendikalar, toplu iş sözleşmeleri ve grevlere ilişkin yasal düzenlemelerde geç kaldıklarını belirten Kafkas, ''Bu geç kalmamız Meclisin yoğunluğundan kaynaklandı. 12 Eylül artığı bu yasaların, bu dönemde giderilmesi gerekir'' dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise "Düzenlemenin tamiratta ve tadilatta hissedilen eksikliklerin giderilmesi için yapıldığını" ifade etti.

Görüşmelerin ardından benimsenen Sendikalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıya göre, işçi sendikası ve konfederasyonlarının yönetim, denetim ve disiplin kurullarına seçilebilmek için gerekli olan en az 10 yıl çalışmış olma şartı kaldırılacak. Bu tasarının ardından komisyonda AK Parti Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur'un Sosyal Sigortalar Kanunu ile Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi ele alındı ve kısa süren müzakerenin ardından kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılması beklenen teklifle, geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ölüm aylığı bağlama şartlarına ilişkin son bir yılda meydana gelen mağduriyetin giderilmesi için düzenleme yapılıyor. Kabul edilen teklife göre, 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyenlerin, ölmeleri halinde hak sahiplerine aylık bağlanabilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title