Haberler

Önce İmza Sonra Karyağdı Hatun

Güncelleme:

Mersin Devlet Opera ve Balesi, uzun hazırlık döneminin ardından Okan Demiriş'in Karyağdı Hatun operasını sanatseverlerle buluşturdu.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), uzun hazırlık döneminin ardından Okan Demiriş'in Karyağdı Hatun operasını sanatseverlerle buluşturdu. Temsil öncesi sanatseverler TÜSAK'a tepki için imza verdi.

MDOB, konusu Ankara'da geçen bir Anadolu efsanesinden aynı adla operaya uyarlanan, librettosu Nezihe Araz' ait, Okan Demiriş'in Karyağdı Hatun Operasını Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde sahneledi. Usta yönetmen Gürçil Çeliktaş'ın sahneye koyduğu eseri, MDOB şeflerinden Vladimir Lungu'nun yönetti. Eserde başlıca rolleri, Tuğba Mankal, Serin Saybaşılı, Sevil Erçak, Gülçin Altaş, Arda Doğan, Onur Polat, Melahat Yavuz, Yusuf Ziya Büyükaslan, Gülden Vurandemir, Zuhal Gürgen dönüşümlü olarak paylaşıyor.

Dekor tasarımı Seyhan Atamer, kostüm tasarımı Ayşegül Alev, koreografisi Nilgün Demireller, ışık tasarımı Tarı Deniz'i üstlendiği eserde koroyu ise Serhat Kaya hazırladı. Müziğinin yanı sıra dekor ve kostümleriyle dikkat çeken eserde, sahne üzerine temsili kar yağdırıldı.

MDOB Müdürü Erdoğan Şanal, Karyağdı Hatun'un Türk eseri pömiyerini yaptıklarını opera tarihinin önemli eserlerinden biri olduğunun belirterek, "Rahmetli Okan Demiriş'in 1983 yılında yazdığı Karyağdı Hatun Türk opera tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Tüm sezon boyunca oynayacak Türk opera tarihinin bu önemli eserini Mersinli sanatseverleri bekliyoruz" dedi.

Bu arada temsil öncesi Türk Sanat Kurulu'na (TÜSAK) tepki için Mersin Sanat Platformu üyeleri tarafından Kültür Merkezi girişine kurulan stantta imza toplantı. Eseri izlemeye gelen sanatseverler TÜSAK'a tepki için bolbol imza vererek Türkiye'deki sanat kurumlarının kapatılmasına imzaları ile tepki gösterdi.

(FOTOĞTAF)

------------------- KUTU -----------------

Eser, türbesi Ankara'da bulunan ve halkın severek ziyaret ettiği Karyağdı Hatun isimli kadın erenin hikayesini anlatır; Yazgülü güzeller güzeli genç bir kızdır, Ankara efesi olan Canali'ye aşık olur. Muhteşem bir seymen düğünün ardından Tanrı'ya bir bebek vermesi için yakarır. Nihayetinde güzel Yazgülü ağustos ayında hamile kalır, aşermeye başlar. Fakat isteği olmaz şeydir, yaz ortasında canı kar çeker. Canali çaresiz kar aramaya başlar. Fakat karısının isteği olan karı bir türlü bulamaz. Yazgülü artık dayanamaz hale gelir; bir gece Yazgülü'nün yürekten yakarısını Tanrı duyar ve yazın ortasında herkesin sıcaktan kavrulduğu bir zamanda lapa lapa kar yağmaya başlar. Yazgülü, gün ağarıncaya kadar kar yer. Ertesi gün onu bahçede karların üzerinde bulurlar, ateşler içindedir, Yazgülü kurtarılamaz ve oraya defnedilir. Halkın gözünde evliyaya dönüşen kadın Karyağdı Hatun olarak anılmaya başlar. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nezihe Araz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title