Haberler

Mantardan Zehirlenen Karı-koca Diyalize Bağlandı

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yedikleri mantardan zehirlenen ve 3 gün sonra böbrek yetmezliği tanısı konulan karı-koca, hemodiyaliz ünitesinde tedavi altına alındı.

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yedikleri mantardan zehirlenen ve 3 gün sonra böbrek yetmezliği tanısı konulan karı-koca, hemodiyaliz ünitesinde tedavi altına alındı.

İlçeye bağlı Çaylı köyünde yaşayan 4 çocuk sahibi Selahattin (57) ve Semiha Ataş (58) çifti, cumartesi günü yakınlarının evinde sabah saatlerinde mantar yedi.

Akşama doğru rahatsızlanan çift, bulantı, kusma ve halsizlik şikayetiyle Koyulhisar İlçe Hastanesine başvurdu. Hastanede mantar yediklerini belirtmeyen çift, tedavilerinin ardından eve gitti.

Şikayetleri devam eden ve idrara çıkamamaya başlayan çift, pazartesi günü Suşehri Devlet Hastanesine başvurdu.

Buradaki tedavilerinin ardından salı günü Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilen Ataş çiftine, böbrek yetmezliği tanısı kondu.

Hemodiyaliz ünitesinde tedavi altına alınan çiftin, sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

"Haftalar sonra bile böbrek yetmezliğiyle karşılaşılabilir"

CÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhan Candan, gazetecilere yaptığı açıklamada, hasta çiftin salı günü kendilerine geldiğini belirtti.

Çiftin mantarı yedikten 6 saat sonra besin zehirlenmesi şikayetiyle doktora başvurduğunu anlatan Candan, şöyle konuştu:

"Çift, mantarı yedikten 48 saat sonra idrar çıkaramamaya başladıklarını söyledi. Bazen mantar zehirlenmelerinde ilk belirtiler besin zehirlenmesi tarzında oluyor, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, görme bulanıklığı gibi. Daha sonra tedavi olduklarında düzelebiliyorlar ama bazı hastalarımız mantarın içerdiği zehre göre daha geç dönemde 48-72 saat hatta haftalar sonra böbrek yetmezliği tablosuyla idrar çıkaramama şeklinde hastaneye başvurabiliyor."

Ataş çiftinin de bu tarz bir tabloyla hastanelerine sevk edildiğini dile getiren Candan, "Hastalar geldiğinde idrar çıkarma fonksiyonları yoktu, üre değerleri yükselmişti. Biz de bu bulgular olduğu için hastalarımızı hemodiyalize aldık. Düzelme olmazsa böbrek biyopsisi yapmak durumunda kalabilir ve ona göre tedavi uygulayabiliriz. Şimdi idrar çıkarmaya başladılar ama henüz istenilen ve yeterli seviyede değiller. Diyaliz tedavisine devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Candan, her yörede zehirli mantarlara rastlanabileceğine dikkati çekerek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yediği mantarın ardından rahatsızlanan Selahattin Ataş da "Saat 11.00 gibi mantar yedik, 18.00 gibi rahatsızlandık. Mide bulantısı, kusma şikayetimiz vardı. Mantardan zehirlendiğimizi hiç tahmin etmedik. Sonra hastaneye gittik ama mantar yediğimizi söylemedik. Tedavimiz yapıldı eve gittik. Rahatsızlıklarımız devam edince Suşehri İlçe Hastanesine gittik ve buraya sevkli geldik." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ferhan Candan Koyulhisar Suşehri Çaylı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title