Haberler
BBC

Koronavirüs henüz yayılmadan önce kamuoyunu uyardığı için baskıyla susturulan doktor virüse yakalandı

Güncelleme:

Çin'deki koronavirüs vakaları henüz yayılmadan önce, yazdığı mesajla kamuoyuna uyarılarda bulunan ve salgının tehlikesinden bahseden Çinli doktor, yetkililer tarafından baskıyla susturuldu. Şimdilerde "kahraman" ilan edilen doktorun, virüse yakalandığı öğrenildi.

Çin'den dünyaya yayılan ve toplamda 427 can alan virüs, henüz yayılmadan önce Li Weinlang adlı bir doktor tarafından fark edildi. Attığı mesajla virüsün tehlikesinden bahseden doktor hakkında soruşturma başlatıldı ve baskıyla susturuldu. Virüsü ilk tespit eden doktor olan Li'nin geçtiğimiz günlerde ölümcül virüse yakalandığı bilgisi edinildi.

İLK KORONAVİRÜS VAKASINDA ARKADAŞLARINI UYARDI

Çin'de Li Wenliang adlı bir doktor, ilk koronavirüs vakasında kamuoyunu tehlikeli virüs hakkında uyardı. 30 Aralık'ta Dr. Li meslektaşlarıyla iletişim halinde olduğu bir sosyal medya grubuna salgınla ilgili bir mesaj gönderip hastalığın bulaşmaması için koruyucu giysi giymelerini önerdi. İlk 7 vakayı SARS salgınına benzeten doktor, virüsün nasıl bir virüs olduğuna dair ise bir sonuca varamadı. Li mesajında, "Yerel bir deniz ürünleri pazarından 7 hasta, SARS benzeri bir virüs nedeniyle hastanede karantina altında tutuluyor" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs henüz yayılmadan kamuoyunu uyardığı için baskıyla susturulan doktor virüse yakalandı

KAMU GÜVENLİĞİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Li'nin kendi blogunda virüs hakkında kamuoyuna uyarılarda bulunmasının üzerine, Kamu Güvenliği Departmanı tarafından soruşturma başlatıldı. Yetkililer, "toplum düzenini şiddetle sarsan yanlış iddialarda bulunmakla" suçladıkları belgeyi Doktor Li'ye imzalattı. Öte yandan Li'ye imzalatılan belgede, "Sizi uyarıyoruz. Aynı küstahlık ve inatla bu yasa dışı faaliyete devam ederseniz hakkınızda işlem yapılacaktır. Anlaşıldı mı?" ifadelerinin yer aldığı öğrenildi. Belgenin altına "Anlaşıldı" yazan doktor, belgeyi imzaladı.

10 GÜN SONRA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Doktorun susturulması ve zorla belge imzalatılmasının ardından 10 gün sonra, Çinli yetkililer koronavirüs salgını nedeniyle acil durum ilan etti. Bu durum, "Eğer doktor susturulmasaydı, virüse erken teşhis konulabilir miydi?" sorusunu akıllara getirdi.

YETKİLİLER ÖZÜR DİLEDİ

Virüsün yayılması ve tespit edilmesi üzerine, yetkililer baskıyla susturdukları doktordan özür diledi. Ancak özrün dilendiği tarihte virüs ölümlere sebep olmaya ve yayılmaya başlamıştı.

VİRÜSE KENDİ DE YAKALANDI

Doktor Li, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, artık kendisinin de virüs taşıdığını ve salgına yakalandığını duyurdu. Doktor Li, şu anda bir acil durum ünitesinde tedavi görüyor.

KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

Virüsün ortaya çıktığı ilk andan beri uyarılarda bulunan Doktor Li, kamuoyu tarafından "kahraman" ilan edilirken, sosyal medyadaki uyarıları binlerce kez beğeni aldı.

NE OLMUŞTU?

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

BBC

Sosyal Medya Aralık Wuhan Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (9)

METEHAN:

yediğiniz hurmalar gün gelir sizi tırmalar

11
3
yanıtYanıtla
GARİB YOLCU:

DOĞU TÜRKİSTANI BUKADAR HABER ETMEDİNİZ YAZIK ALLAH IN GAZABINDAN KAÇAMAYACAKLAR.

4
0
yanıtYanıtla
Doğangün:

Çinde virüs bulaşmış taşıyıcılar ne olacak artık çin iflah olmaz virüslü bozulmuş genler tüm nesile yayılacak.

0
4
yanıtYanıtla
BATANGÜNES:

Evet, Virüslerden ve Genlerden cok anladigin belli. .

yanıt0
yanıt0
.:

o iş öyle değil kardeş. senin vücudunda da milyonlarca bakteri ve virüs var. bu iş bittiğinde, insan vücudu buna uygun antikor üretebiliyor olacak. ama her zaman yeni bir virüs mutasyona uğrayarak yeniden atak yapacak. yüzyıllardır böyle işliyor ekosistem. bilgine. . .

yanıt1
yanıt0
Gören adam:

Çin bu işi özürle geçiştirmez, bürokratları asar,asması lazımda,,,aksi bu çinde devlet zaafiyetine sebeb olur...

3
0
yanıtYanıtla
Taylim Derdi:

Coranadan once çin mutfagi ile igili her habere baliklama atlar bazende giptayla bakardim. Korkudan youtupe bile bakamaz oldum. Yarasa yaramami? anlasilan

3
0
yanıtYanıtla
.:

bu amcalar bunu yüzyıllardır yiyorlar. bunun şimdi aniden patlaması ve çinden yayılmasının sebebi sence yedikleri içtikleri mi kardeşim. bunlara bilinçli laboratuvar virüsü gönderildi. ekonomik sebepler ve nüfus planlaması vs. vs. bir sürü komplo teorisi var. ama yedikleri sebep değil. biz de sakatat yiyoruz. bazıları ayy ıyyy diyor, bunu unutma.

yanıt0
yanıt2
RUZGAR:

Evet cinli doktor tam zamaninda haber etmis, MALESEF dunyamizda hep ihmaller var. Nasil olsa dunyada nufuscoklugundan kurtulmak icin bir sebeb guya ozon tabakasi tum atiklardan delinmis ve mevsimler firtinalar depremler oldugu icin . Bazilarinin isine oyle geliyor, NE Diyelim ALLAH ol deyince olduran ALLAHTA ol deyince oldurur. KADER, , , , , ,

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title