Haberler

Konya Doğuştan Engelli 'Ms' Hastası, Fotoğraf Tutkusuyla, Ödül Kazandı

Konya'da doğuştan bedensel engelli 48 yaşındaki İsmail Değirmenci, 8 yıl önce 'MS' hastalığına yakalandı.

Konya'da doğuştan bedensel engelli 48 yaşındaki İsmail Değirmenci, 8 yıl önce 'MS' hastalığına yakalandı. Değirmenci, hastalığını ise çocukluğundan itibaren tutkusu olduğu fotoğrafçılıkla yenmeye çalışıyor. Doğa ve manzara fotoğrafı çekerek hastalığıyla mücadele etmeye çalışan Değirmenci'ye, dünyada 5 ofisi bulunan Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun (FIAP), Konya'daki Sille Sanat Sarayı ofisi tarafından 'Yılın sanatçısı' kategorisinde onur ödülü verildi.

Konya'da yaşayan İsmail Değirmenci, anne karnında iken göbek kordonunun koluna ve bacağına dolanmasıyla engelli doğdu. Yüzde 72 oranında engeli bulunan Değirmenci, 8 yıl önce bir bayram sabahı görme kaybı yaşadı. Hemen doktora giden İsmail Değirmenci'ye 'MS' hastalığı teşhisi kondu. İlaç tedavisiyle 1 haftada görme sorunu ortadan kalkan Değirmenci'ye doktorların, hastalığını aza indirmek için stresten uzak durması ve çalışmaması tavsiyeleri üzerine kendini çocukluk tutkusu fotoğrafa verdi. İsmail Değirmenci, çektiği doğa ve manzara fotoğraflarıyla farklı illerde 4 sergi açtı, 5'de ödül aldı. En son ödülü ise dünyada 5 ofisi bulunan Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun (FIAP), Türkiye ofisi Sille Sanat Sarayı tarafından geçen ekim ayında 'Yılın sanatçısı' onur ödülüne layık görüldü.

FOTOĞRAF SAYESİNDE HASTALIĞI UNUTTUM

Hastalıktan uzaklaşmak için kendini çocukluk tutkusu fotoğrafa veren İsmail Değirmenci, şunları söyledi

İlk fotoğraf makinamı 18 yaşımda aldım. 90'lı yıllarda da profesyonel makinaya geçiş yaptım. MS hastası olana kadar hatıra fotoğrafı çekiyordum. 'MS' olduktan sonra, doktor bana fazla çalışma sen gez dolaş dedi. Ben de elime makinamı alıp, dağ taş gezdim. Fotoğraflar çektim, sergiler açtım. Fotoğraf benim hayatım oldu. Bu tutkuyla 'MS' hastalığımı en aza indirdim. Çünkü 'MS' bir stres hastalığı ve bunu düşük seviye de tutmayı başardım. Fotoğraf benim ufkumu açtı, hastalığımı unutturdu. Fotoğraf benim için bulunmaz bir nimetti. 2009 yılından buyana çok büyük bir kriz geçirmedim. Fotoğraf çekmeye başladıktan sonra çok düşük seviyelerde krizleri atlattım. Çünkü benim gibi hastalar kriz geçirdiğinde gözleri görmüyor yatalak oluyorlar

ULUSLARARASI ONUR ÖDÜLÜ KAZANDI

Üyesi olduğu FIAP'ın Türkiye ofisi Sille Sanat Sarayı tarafından onur ödülüne layık görüldüğünü anlatan Değirmenci, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun (FIAP) Türkiye ofisi olan Sille Sanat Sarayı, uluslararası bir fotoğraf topluluğu, yaklaşık 50 ülkeden 400'e yakın üyesi bulunuyor. Geçtiğimiz ay 20 ülkeden 200 üyenin katılımıyla üyeler buluşması düzenlendi. Bana bir ödül takdim edildi. 'Hayatı fotoğraf oldu' şeklinde bir takdim ile ödüle layık görüldüm. diye konuştu.

2 BİN MS'Lİ HASTAYLA TANIŞTIM

Kendisi gibi MS'li hastalarla bağlantı kurduğunu ancak yabancı dil bilmemesine rağmen çektiği fotoğraflarla anlaştığını ifade eden İsmail Değirmenci, Yabancı MS'li hastalarla konuşmak istedim hep. Ama benim yabancı dilim yok. Fotoğrafın dili evrensel olduğun inandım. Çektiğim fotoğraflarla hastalıkla mücadele ettiğimi anlattım. Bugün Japonya'dan, ABD'ye kadar herkesle hem MS hastalığı hemde fotoğraf üzerine konuşuyorum. MS'li hastaların hep bir şeylerle uğraşması gerektiğine inanıyorum. Hastalığı unutup yeni bir hayata başlanması lazım. Ben bugüne kadar 2 bin MS'li hastayla tanıştım hepsine de kendimi anlattım. dedi.

FOTOĞRAFI BEYİN ÇEKER, MAKİNA SADECE KAYDEDER

Fotoğraf çekmine ilgi göstermeden önce kimseyle diyalog halinde olmadığından içine kapanık bir duygusal yapıya sahip olduğunu ifade eden Değirmenci, şöyle konuştu

Fotoğraf benim aklımı aldı. Önceden ben kimseyle konuşamazdım. Karşımdan geçen birine selamı zor veren biriydim. Fotoğraf ben de tutku olduktan sonra karşılaştığım herhangi birinin fotoğrafını çekebiliyorum. Fotoğraf farklı bir şey. İnsanı gülümsetir, dertlendirmez. Fotoğraf sayesinde Türkiye'nin birçok yerinde arkadaş edindim. Bana soruyorlar hep nasıl bir makina alalım. En güzel hangisi çeker diye. Ben de onlara fotoğrafı beyin çeker makina sadece kaydeder diyorum.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Değirmenci Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title