Haberler

Kanal İstanbul kaç km, kaç metre? Kanal İstanbul'un uzunluğu ve genişliği kaç metre, kaç kilometre olacak?

Güncelleme:

Kanal İstanbul kaç kilometre uzunluğa sahip araştırılmaya devam ediyor. İstanbul'un en büyük projelerinden birisi olduğu düşünülen Kanal İstanbul uzunluğu kaç km? Kanal İstanbul kaç metre olacak? Kanal İstanbul genişliği ne kadar olacak?

Kanal İstanbul'un uzunluğu ve genişliği kaç metre, kaç kilometre olacak? Kanal İstanbul'un yapımına başlanmasının ardından vatandaşlar Kanal İstanbul kaç km uzunluğunda? Kanal İstanbul kaç sene sürecek? Kanal İstanbul kaç yıl sürecek merak etti. Kanal İstanbul yapımı kaç sene sürer? Kanal İstanbul ne zaman bitecek? Kanal İstanbul projesi ne zaman başlayacak? Kanal İstanbul kaç km? Detaylar haberimizde...

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDİR?

Kanal İstanbul, İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'den Marmara Denizi'ne uzanması tasarlanan bir su yolu projesidir. Geçmişte benzerleri önerilmiş olsa da, bu hâliyle Kanal İstanbul projesi 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Proje için ilk ihale 26 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

KANAL İSTANBUL UZUNLUĞU KAÇ KM?

Kanalın uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacaktır. Ülkemizin jeopolitik ve stratejik üstünlüğüne, sosyoekonomisine, istihdam ve güvenliğine faydası olabilecek, ülkemizi 2040 ve 2071 hedeflerine taşıyacak bölgesel gelişmeler ve projeksiyonlar dikkate alınarak proje boyutlarında iyileştirme yapılabilir.

Kanal İstanbul uzunluğu : 45 kilometre

Kanal İstanbul genişliği : 275 metre (minimum)

Kanal İstanbul derinliği : 20,75 metre

KANAL İSTANBUL GÜZERGAHI

Kanal İstanbul Projesinin güzergâhının belirlenmesi için 5 ayrı alternatif koridor üzerinde çalışılmıştır. Alternatif güzergâhların çevresel etkileri ve yerüstü su ve toprak kaynaklarına, yeraltı su kaynaklarına, ulaştırma ağlarına, kültür ve tabiat varlıklarına etkileri incelenmiştir. Ayrıca, inşaat maliyeti ve süreleri kıyaslanmıştır.

Kanal İstanbul'dan dünya denizlerinde dolaşan en büyük konsept gemi olarak belirlenen boyu 275 metre, draftı maksimum 17 metre olan ve ortalama 145.000 tonluk tankerlerin geçişine imkân sağlayacak bir tip enkesit kullanılarak, koridorlar mukayese edilmiş ve Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos doğusunu takip eden güzergâh en uygun koridor olarak belirlenmiştir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title