Haberler

İstanbul'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 83. Yıldönümü... -Vatan Caddesi'nde Resmi Geçit Töreni Yapıldı

İstanbul'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 83. Yıldönümü, Vatan Caddesi'nde Düzenlenen Törenle Kutlandı.

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümü, Vatan Caddesi'nde düzenlenen törenle kutlandı.

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel'in tören birliklerini ve halkın kurtuluş gününü kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı'nın ardından, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Vali Güler'e gönderdiği kutlama mesajları okundu.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıldönümünü ilk günkü coşku ve gururla kutladıklarını söyledi.

İki kıtayı birleştiren, birçok zengin medeniyeti barındıran bu şehrin herkesin gönlünde farklı bir yeri ve önemi olduğunu ifade eden Topbaş, ''İstanbul, tarihimizin canlı bir nişanesi, medeniyet birikimimizin mihenk taşı, milletimizin gözbebeği. İstanbul, aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin, dirlik ve esenliğimizin, varlık ve istikrarımızın en canlı timsalidir'' diye konuştu.

Topbaş, 16 Kasım 1920'de fiilen başlayan işgal yıllarının, halkla birlikte İstanbul'un da hürriyetini özlediği yıllar olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Şükürler olsun ki, 6 Ekim 1923'de şanlı istiklal ordumuz bu muazzez şehre geri dönmüş, işgali sona erdirmiş, İstanbul'a sadece hürriyeti değil, ruhunu da geri vermiştir. İstanbul'un kurtuluşu, İstiklal Mücadelesini tamama erdirmiş, taçlandırmış, milletimizin hürriyetinden asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya ilan etmiştir. O gün bu şehrin insanları o kahraman orduyu, askerleri nasıl yürekten bağrına basmışsa, bizlerde bugün o aziz hatırayı aynı coşkuyla yadediyoruz. Sadece İstanbul'da değil, bu ülkenin her karış toprağına hürriyetini kazandıran, kanını canını bu ülke için gözünü kırpmadan feda eden bütün kahraman askerlerimizi hayırla şükranla anıyoruz. Onlardan emanet aldığımız bu aziz vatanı, medeniyet zirvelerine taşımak için aşkla şevkle çalışıyoruz. İstanbul'u, taşıdığı tarihi ve doğal zenginlikleriyle birlikte korumak, bütün dünyayla barış, sevgi ve dostluk ile anılan bir dünya şehri haline getirmek için gayret gösteriyoruz.''

Topbaş, bu topraklarda gelecek nesillere ilham verecek onlarca hürriyet meşalesinin ışıldadığını, bugün o meşalenin en parlaklarından birinin İstanbul olduğunu ve daima parlamaya devam edeceğini ifade ederek, ''Bize düşen o aziz emaneti bugünün ihtiyaçlarına tamamen cevap veren, tarihiyle, eşsiz doğasıyla, insani zenginlikleriyle, kültürel atmosferiyle dünyanın örnek şehirlerinden biri olarak yaşatmaktır. Bunu omuzlarımıza yüklenmiş ağır bir sorumluluk yükünden ziyade, bir gurur vesilesi sayıyoruz. Başta aziz Atamız ve silah arkadaşları olmak üzere şehitlerimizi bir kere daha rahmetle anıyoruz'' diye konuştu.

-TÖRENDEN NOTLAR-

Topbaş'ın konuşmasının ardından 25 öğrenci ve atlet, Türk ordusunun İstanbul'a girmeden önce en son konakladığı yer olan Gebze'den getirdikleri ''Şükran Bayrağı'', toprak ve bir buket çiçeği 1. Ordu Komutanı Orgeneral Tuncel'e verdiler.

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle il genelinde düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Tuncel tarafından sunuldu.

Fatih Samiha Ayverdi Lisesinden Recep Şen'in şiir okumasının ardından, çeşitli okullardan halk oyunları ekipleri gösteri yaptılar.

Tören, geçit töreni ile sona erdi.

Tören nedeniyle ulaşıma kapatılan yollar, törenin sona ermesinin ardından yeniden araç trafiğine açıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
title