Haberler

Hobi Olarak Başladı, 28 Yıldır El Emeği Bağlama Yapıyor

Hobi olarak başladı, 28 yıldır el emeği bağlama yapıyor

MUĞLA - Muğla'nın Seydikemer ilçesinde 28 yıl önce hobi olarak başlayan Orhan Çınar, en iyi bağlamanın oyma dut ağacından yapıldığını söyleyerek, "Gerçek bağlama, el işçiliği ve oyma dut ağacından yapılır. İnsanlarımız da kalitesiz bağlama aldıkları zaman düzgün ses çıkmayınca bağlamadan soğuyorlar" dedi.

Makineleşmeyle birlikte el işçiliği gibi birçok meslek yok olmaya başladı. Müziğin vazgeçilmez enstrümanlarından saz yapımı da bunlardan birisi.

Türkülere hoş sesiyle eşlik eden bağlamalar çoğu zaman insanı hüzünlendirirken çoğu zamanda eğlendiriyor. Türk kültürünün önemli unsurlarından biri olan bağlamaya hayat veren evli 3 çocuk babası Orhan Çınar, hobi olarak başladığı oyma bağlama işinde ustalaştı.

Artık el işçiliği bağlama yapılmadığını belirten Çınar, kendisinin de mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

Yaptığı oyma bağlamalarının sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu dile getiren Çınar, "Bağlama çalmakla ilgilenen arkadaşlarımıza piyasaya göre güzel bağlamalar yaptığımı düşünüyorum. Televizyonlarda satılan bağlamalarla benim yaptığım bağlamalar arasında çok fark var. Onlar yaprak bağlamadır. Bu bağlamaların kulpları fırınlanmamış olur. Bu bağlama sıcak bir ortama girdiği zaman hemen kulplar döner, problem oluşturur. Öğrenciler bununla güzel bir öğrenim sağlayamazlar. Ama benim yaptığım oyma bağlamaların kulpları fırınlanmış, presli bir şekilde yaparız. Sağlıklı ve uzun ömürlüdür" diye konuştu.

En iyi bağlamanın dut ağacı ve ceviz ağacından olduğunu kaydeden Çınar, "Kızılcık ağacından da çok güzel olur ama o ağacı bulmak zordur. Dut ağacından yapılan bir bağlama kırmadığınız sürece 100-150 yıl kullanılabilir. Gelecek nesillerde bağlamaya meraklı yok. Gençlerin bağlama işine hiç hevesi yok. Ben elimden geldiği kadar herkese öğretmeye çalışıyorum ama öğrenmeye hevesli hiç kimse yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Orhan Çınar Seydikemer Bağlama Çınar Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title